Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Δεν λιώνουν τα χιόνια στον Ψηλορείτη!

Τις τελευταίες μέρες στον Ψηλορείτη παρατηρείται ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Αν και η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, τα χιόνια ξεπερνούν τα 5 μέτρα και δεν λιώνουν.

Την εντυπωσιακή εικόνα είχαν την ευκαιρία να δουν και να απαθανατίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης αν και βρίσκονταν 140 χλμ μακρυά, καθώς τη φωτογραφία ανάρτησε στο facebook o Φιλάρετος Δήμογλου και την σχολίασε ο καθηγητής Κώστας Παπαδάκης.
Όσοι κατάφεραν να προσεγγίσουν τις παγωμένες πλαγιές, τις παρομοιάζουν σύμφωνα με τη "Μηχανή του Χρόνου" σε κάποια σημεία, με την παγωμένη έρημο της Ανταρκτικής.
Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο - drone του εικονολήπτη Νίκου Σαράντου, με πλάνα από το φαινόμενο που παρατηρείται στον Ψηλορείτη:




Γιατί δεν λιώνουν τα χιόνια
Οι ειδικοί εξηγούν ότι στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, το υψόμετρο σε συνδυασμό με τα ρεύματα ανέμων που συγκεντρώνονται, δεν αφήνουν τα χιόνια να λιώσουν.
Ο Ψηλορείτης είναι το ιερό βουνό των αρχαίων Μινωιτών, το μέρος που ζούσαν αντάρτες κατά την τουρκοκρατία και στη γερμανική κατοχή.
Παλαιότερα ο Ψηλορείτης καλυπτόταν από μεγάλα δάση πεύκης, τα οποία πλέον είναι πολύ περιορισμένα. Ο γιγάντιος ορεινός όγκος του αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες νερού, κυρίως από τα χιόνια που υπάρχουν στις κορυφές ως τον Μάιο.
Αυτές οι ποσότητες μέσω υπόγειων ποταμών φτάνουν σε πολλές περιοχές τριγύρω από τα βουνά.
Στον Ψηλορείτη βρίσκεται το αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Η τοποθεσία στην Κρήτη έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες αστρονομικές τοποθεσίες της Μεσογείου.
Πηγη: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: