Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

"Κοροϊδία" η μείωση του ΦΠΑ για τους αγρότες

Εκτός από τα άλογα... ιπποδρομιών, η κυβέρνηση έχει εξαιρέσει από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24% σε 13% ουσιαστικά και τη βασικότερη ζωοτροφή των αιγοπροβάτων, δηλαδή τη σύνθετη ζωοτροφή, η οποία χρησιμοποιείται στην Κρήτη από τους αιγοπροβατοτρόφους σε ποσοστό άνω του 85% με 90%.




Η κυβέρνηση βέβαια που είχε φέρει το ΦΠΑ στο 24%, είναι η ίδια η σημερινή που πανηγυρίζει επειδή... τον μειώνει...
Αλλά ακόμα και αν τον είχε μειώσει στη σύνθετη ζωοτροφή, πάλι δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο καλό, αφού έτσι κι αλλιώς οι κτηνοτρόφοι είτε λαμβάνουν τη διαφορά του ΦΠΑ πίσω, είτε τη συμψηφίζουν. Ωστόσο, αφού έχει ανακοινωθεί το μέτρο αυτό, δεν είναι και η καλύτερη απόδειξη πολιτικής συνέπειας και ακολουθίας (ανάμεσα σε όλα τα...υπόλοιπα) το γεγονός ότι θεωρητικά ισχύει, αλλά δεν εφαρμόζεται για τη βασικότερη ζωοτροφή ενός ολόκληρου νησιού!
Ο Ιούλιος μπήκε, ο ΦΠΑ, από το 24% που είχε ανάβει επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, μειώθηκε πάλι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης στο 13%, αλλά στη σύνθετη ζωοτροφή, που αποτελείται από πρώτες ύλες οι οποίες έχουν ενταχθεί στη μείωση του συντελεστή, οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να το αγοράζουν με τον ίδιο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας του 24%. Ποια λογική και ποια εξήγηση μπορεί να υπάρξει άραγε;
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών κ. Ηλίας Μελισσουργός εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" τι ακριβώς ισχύει και τι εφαρμόζεται:
«Στον υψηλό συντελεστή συνεχίζουν να είναι οι σύνθετες ζωοτροφές. Η κουβέντα που έχουμε με το υπουργείο Οικονομικών κάθε φορά που το θέτουμε είναι ότι "σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί μια τροπολογία, η οποία θα το θεραπεύει αυτό". Αλλά 1,5 μήνα τώρα έχω βαρεθεί υποσχέσεις, τις οποίες δεν ξέρω αν τελικά κάποια στιγμή δούμε να τις εκπληρώνουν»...
Και εξηγεί ο Ηλίας Μελισσουργός ότι «οι απλές ζωοτροφές, δηλαδή τα καλαμπόκια και τα δημητριακά, είχαν παραμείνει στο 13% από την προηγούμενη φορά. Οι πρώτες ύλες, οι βιομηχανικά παραγόμενες, δηλαδή το σογιάλευρο, το ηλιάλευρο, τα πίτουρα και γενικά όσα είχαν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, είχαν πάει στο 24%. Χορτονομές, άχυρα και τριφύλλια, δηλαδή, είχαν πάει στο 24%. Τα τριφύλλια σε μορφή πέλετ είχαν πάει στο 24%, καθώς και όσα δεν είχαν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, και μαζί με όλα αυτά και οι σύνθετες ζωοτροφές, οι οποίες είναι ένα μείγμα των απλών ζωοτροφών. Εισάγουμε καλαμπόκι, κριθάρι, σόγια, πίτουρα, τριφύλλι και φτιάχνουμε μια σύνθετη ζωοτροφή»...
Σύμφωνα, λοιπόν, με την όλη εξέλιξη, ήρθε η κυβέρνηση με το τέταρτο μνημόνιο και υποσχέθηκε ότι θα "θεραπεύσει" αυτές τις "πληγές". Ωστόσο, στη σύνθετη ζωοτροφή η "πληγή" παραμένει.
«Έχουμε και το παράδοξο ο κτηνοτρόφος να αγοράζει με 24% ζωοτροφή και να πουλάει τα αρνιά του με το 13%. Έτσι είχε πιστωτικό ΦΠΑ συσσωρευμένο, που αν δεν μπορούσε να το εισπράξει με επιστροφή, η οποία προϋποθέτει έλεγχο φορολογικό, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπιζε η δημόσια διοίκηση»...


«Πάλι μας κορόιδεψαν»...
«Για άλλη μια φορά μάς έχουν κοροϊδέψει», λέει στη "Νέα Κρήτη" και ο κτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Ενώ έλεγαν ότι όλες οι ζωοτροφές θα έπεφταν στο 13%, δεν το έκαναν τελικά για τα μείγματα και τα φυράματα, που τα ταΐζει η αιγοπροβατοτροφία στην Κρήτη κατά 90-95%. Η μείωση στους κτηνοτρόφους είναι δώρον-άδωρον για μας τους αιγοπροβατοτρόφους».
Ο ίδιος στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι θεωρητικά και μόνο γίνονται οι επιστροφές του ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους και συνεπώς με τη μείωση αυτή ενισχύεται η ρευστότητα του κλάδου.
«Σήμερα αγοράζεις ένα σακί τροφή με 15 ευρώ και με τη μείωση πέφτει η τιμή 1,5 ευρώ κάτω. Είναι κάτι που φαίνεται σε ποσότητες που θα προμηθευτεί ο κτηνοτρόφος. Άμεσα ωφελείσαι, λοιπόν, ακόμα και στο ένα τσουβάλι τροφή. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, ενώ κάποιες πρώτες ύλες ήταν στο 13%, το μείγμα πουλιέται στο 24%; Τι εξυπηρετεί αυτό το πράγμα;».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει πως πρόκειται για τρικ.
«Ας έρθει ο οποιοσδήποτε λογιστής, οικονομικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, να μου διευκρινίσει αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ κέρδος σε οποιονδήποτε παραγωγό. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ κέρδος. Είναι τζάμπα μάγκες. Και γιατί ισχύει αυτό; Διότι είναι μια λογιστική πράξη: εφόσον παράγεις έστω κι ένα κιλό προϊόντα, γίνεται συμψηφισμός. Και είναι κάτι λοιπόν που δεν επηρεάζει καθόλου την οικονομία του παραγωγού. Και προκαλώ τον οποιοδήποτε να έρθει και να μου απαντήσει αν βλέπει κάποιο όφελος, είτε στη φυτική είτε στη ζωική παραγωγή»...
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, έρχονται και φορολογούν με τέτοιο τρόπο το προϊόν, που στην πραγματικότητα κλέβουν τον παραγωγό.


«Απαράδεκτη η στάση τους»
«Περιμέναμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, αλλά αυτό δεν έχει γίνει. Είναι απαράδεκτη η στάση τους», λέει από την πλευρά του για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ο αγροτοσυνδικαλιστής-κτηνοτρόφος από τ' Ανώγεια και αντιδήμαρχος της περιοχής Βασίλης Σμπώκος.
«Σε πολύ σημαντικά εφόδια, όπως είναι τα μείγματα των ζωοτροφών στην επεξεργασμένη ζωοτροφή, ο ΦΠΑ δεν έχει μειωθεί. Όμως, από τους χιλιάδες τόνους ζωοτροφών το χρόνο στην Κρήτη, πάνω από 80% είναι επεξεργασμένες. Άρα δεν υπάρχει μείωση για μας. Και το κόστος σε σχέση με τα έξοδα είναι το 80% στις ζωοτροφές»...
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Πηγη: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: