Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Στις αρχές Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία σε έως και 120 δόσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων αλλά εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα μείνει εκτός ρύθμισης.



Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι από τη ρύθμιση θα αποκλειστούν τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών.
Κατά τους εκπροσώπους των εμπόρων, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, τρεις είναι οι λόγοι που εμποδίζουν χιλιάδες οφειλέτες στη ρύθμιση:
Η ρύθμιση αποκλείει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. Μια πολυπληθής κατηγορία οφειλετών που πλήρωνε με συνέπεια έως το 2010 αλλά στη διάρκεια της κρίσης συσσώρευσε οφειλές 50.000-100.000 ευρώ δεν μπορεί να αδράξει την ευκαιρία να προχωρήσει σε διακανονισμό. Αλλά και να μπορούσε, η μηνιαία δόση θα ήταν άνω των 500 ευρώ, ποσό που δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος πρέπει παράλληλα να πληρώνει και τις τρέχουσες εισφορές του.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι επιχειρηματίες που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Μένουν εκτός ρύθμισης όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 200.000 άτομα τα οποία «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα τα χρόνια στης κρίσης. Από αυτούς 40. 000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, παρότι είναι ήδη 67 ετών, δεν μπορούν να βγουν ούτε στη σύνταξη αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους συν τις προσαυξήσεις στα 20.000 ευρώ. Οι οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Για να γίνει δεκτή η αίτηση πρέπει ο οφειλέτης να κριθεί βιώσιμος.
Τα δικαιολογητικά είναι:



1. Κατάλογος όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του.
2. Πλήρης περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, δημόσιο βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
3. Πλήρη στοιχεία για κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).
4. Δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, εκτός των τρεχουσών συναλλαγών της επιχείρησης, που έγινε εντός των τελευταίων 24 μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης.
5. Στοιχεία κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη με ημερομηνία σύστασης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2012, καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από τον οφειλέτη ή τους συνοφειλέτες σε πρόσωπα συνδεδεμένα με τον οφειλέτη μετά την 1η Ιανουαρίου 2012.
6. Κατάλογος των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και ανάλυση των αμοιβών αυτών κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.
7. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (E.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
8. Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε.3) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
9. Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.
10. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπεται σχετική υποχρέωση υποβολής.
11. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους.
12. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.
13. Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.
14. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών (3) μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
15. Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του Ν. 4308/2014 (Α’ 251) των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.
16. Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.
17. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.
18. Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
19. Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
20. Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ., εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο.
21. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

Πηγη: presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: