Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Στη Δικαιοσύνη κάθε απειλή εναντίον βουλευτών – Προβληματισμός για τα γιουχαΐσματα

Στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν χτες όλοι οι βουλευτές για τους οποίους μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης με περαιτέρω μείωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση.

 

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας στη σκιά της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη και των κυβερνητικών καταγγελιών για σχέδιο αποστασίας,  μετά από λεπτομερή συζήτηση για όλα τα πρόσωπα, η αγωνία για την σταθερότητα της κυβέρνησης φάνηκε να απομακρύνεται καθώς εκτιμήθηκε ότι  παρά την εντονη πίεση για το Μακεδονικό δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ανεξαρτητοποίηση. 

 Ωστόσο υπήρξε η εκτίμηση ότι το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειές του με «μεταγραφή» από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Το σημείο όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες που ξεφεύγουν από τα όρια της πολιτικής εκδήλωσης ή της διαμαρτυρίας και εξελίσσονται σε απειλές και προπηλακισμούς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά στελέχη προβληματίζονται από την πίεση που καταγράφεται στο τοπικό τους ακροατήριο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές επιλογές εκπροσώπησης του κόμματος σε εκδηλώσεις, όπως συνέβη και για τη σημερινή εκδήλωση στις Σέρρες, στην οποία κατέληξε να πάει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και μάλιστα προπηλακίστηκε. 

Το μεγάλο στοίχημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την αλλαγή ατζέντας και την επιστροφή της αντιπαράθεσης στον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εστιαστούν το επόμενο διάστημα όλες οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός που επιστρέφει από Βρυξέλλες κι από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συσκέψεις. 

Μεγάλη συζήτηση έγινε μεταξύ των στελεχών και για το σχέδιο «αποστασίας» που κατήγγειλε η κυβέρνηση αποδίδοντάς το σε επιχειρηματικά συμφέροντα και τη ΝΔ. Παρά την πιθανότητα  να μειωθεί κι άλλο πλειοψηφία –κάτι που κανείς άλλωστε δε μπορεί να αποκλείσει- κάποια στελέχη ωστόσο εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η διαρκής καταγγελία για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης να επηρεάσει την πορεία της οικονομίας με αντίκτυπο στις επενδύσεις που  θέλουν πολιτική σταθερότητα. 

Την ίδια ώρα θα αναψηλαφηθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Β.Ελλάδα και θα «τρέξει» γρήγορα η επίλυσή τους σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τα αποτελέσματα σε κάποιους -κι όχι σε όλους- τους νομούς να προμηνύουν εκλογική «τιμωρία». 

Παράλληλα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού των βουλευτών  που πιέζονται περισσότερο, αποφασίστηκε να μην περνά τίποτε απαρατήρητο από τις απειλές που διατυπώνονται εναντίον υπουργών και βουλευτών και όλα να αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη ή να καταγγέλλονται. Την αρχή έκανε χτες ο υπουργός εξωτερικών Ν.Κοτζιάς που μίλησε για εκατοντάδες απειλητικές επιστολές που έχει δεχτεί.

Πηγη: tilestwra.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: