Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ερευνητές από την Κρήτη ανακάλυψαν τρεις πρωτεΐνες που μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία καρκίνων


Ένα νέο μηχανισμό ο οποίος μπορεί να προστατεύσει από τη δημιουργία καρκίνου, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης! 
Η επιστημονική μελέτη έγινε στο εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Γεωργίου Ζάχου, με πρώτη συγγραφέα τη Δρ. Ελένη Πετσαλάκη, μεταδιδακτορική υπότροφο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 
Όπως είναι γνωστό, ο μόνος τρόπος να χωρέσει το DNA του ανθρώπου στα μικροσκοπικά μας κύτταρα, είναι κάθε κλωστή DNA να τυλιχτεί σαν κουβάρι σε κοντές και παχιές δομές που ονομάζονται «χρωμοσώματα». Ωστόσο, καθώς τα κύτταρά μας διαιρούνται, ορισμένες φορές τα χρωμοσώματα μπλέκονται μεταξύ τους και τραβιούνται σε δομές που ονομάζονται «γέφυρες DNA». Χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, οι γέφυρες αυτές θα σπάσουν και αυτό μπορεί να αλλάξει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά, να οδηγήσει δηλαδή στη δημιουργία καρκίνου. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications», οι Δρ Πετσαλάκη και Δρ Ζάχος ανακάλυψαν τρεις νέες πρωτεΐνες, τις Clk1, Clk2 και Clk4, οι οποίες προστατεύουν τις γέφυρες DNA από κατάρρευση και εμποδίζουν τη δημιουργία κάθε μορφής καρκίνου.  

Ουσιαστικά, η εργασία των επιστημόνων προσθέτει νέα γνώση σχετικά με τα αίτια του καρκίνου σε επίπεδο μορίων, ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικότερα αντικαρκινικά φάρμακα στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι για την παραπάνω εργασία, οι ερευνητές πέτυχαν ανταγωνιστική χρηματοδότηση ύψους περίπου 220.000 ευρώ ανάμεσα σε 769 αιτήσεις από όλο τον κόσμο, από τον οργανισμό Worldwide Cancer Research με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.
Πηγη: pancreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: