Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το μεγάλο κόλπο με τα ναρκωτικά στα σχολεία του Ηρακλείου

Ιδιαίτερα επιθετικά είναι φέτος τα κυκλώματα, αποκαλύπτει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Μαθητές ακόμα και Γυμνασίου έχουν μπει στο στόχαστρο διακινητών ναρκωτικών ουσιών στο Ηράκλειο. Οι θύτες μπορεί να κάθονται ακόμα και στο ίδιο θρανίο με το θύμα, αφού σε ρόλο διακινητή βρίσκονται ακόμα και οι ίδιοι οι μαθητές που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο! «Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά στο Ηράκλειο.
Υπήρξαν κρούσεις διακίνησης ουσιών και σε Γυμνάσια», αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Νίκος Γιγουρτάκης. «Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στον έφηβο και όχι απέναντι», συνιστά η ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, κ. Μαρία Παναγιωτάκη.
Μαθητές “βαποράκια” παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο
Μαθητές- διακινητές ναρκωτικών παίρνουν μετεγγραφή από σχολείο σε σχολείο για να αποκτήσουν νέο πελατολόγιο! Τα δίκτυα του κυκλώματος των ναρκωτικών έχουν απλωθεί τόσο πολύ στα σχολεία του Ηρακλείου που τα μέλη του ανακαλύπτουν συνεχώς νέες προσοδοφόρες ιδέες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ανήλικοι στη λίστα με τα θύματά του. Μητέρα που επικοινώνησε με την «Π», σε μία προσπάθεια το θέμα να αγγίξει τους αρμόδιους, καταγγέλλει ότι τόσο η κόρη της, μαθήτρια Λυκείου, όσο και ο γιος της, μαθητής Γυμνασίου, έχουν αποτελέσει στόχους διακινητών.
Άτομα μέσα από το ίδιο το σχολείο τους, συμμαθητές τους, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, τους πλησιάζουν και τους πλασάρουν την πραμάτεια τους ενώ τους τάζουν ότι οι ουσίες θα τους κάνουν να αισθανθούν ακόμα καλύτερα. Σοκάρει ακόμα το γεγονός ότι οι διακινητές δεν αναζητούν μονάχα νέους χρήστες αλλά και νέα βαποράκια, ηλικίας από 13- 14 ετών και άνω. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος είναι πιο έντονο ενώ η χρήση ουσιών αφορά ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας: “Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά”
Ως το Υπουργείο Παιδείας έχει φτάσει το θέμα των αυξημένων κρουσμάτων διακίνησης ουσιών στα σχολεία. Γι’ αυτό έχει φροντίσει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Νίκος Γιγουρτάκης, ο οποίος καλεί όσους γονείς πληροφορούνται ότι τα παιδιά τους γίνονται στόχοι ή αντιλαμβάνονται περίεργες κινήσεις στο σχολείο των παιδιών τους, να επικοινωνούν με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Αν φοβούνται να το κάνουν, μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στον ίδιο και εκείνος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Φέτος τα κυκλώματα είναι ιδιαίτερα επιθετικά στο Ηράκλειο, έχουμε κρούσεις διακίνησης ουσιών και σε Γυμνάσια.

Άτομα έρχονται επί τούτου στο σχολείο, παίρνουνε μετεγγραφές για να βρουν νέα άτομα, είναι ένας σχεδιασμός και από πίσω ένα δίκτυο δυστυχώς», περιγράφει ο κ. Γιγουρτάκης. Αναφέρει πως σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν γίνεται γνωστό καθώς οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα στοχοποιηθεί. Ο κ. Γιγουρτάκης , όμως, τονίζει πως ο χειρισμός στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι πολύ διακριτικός.
Την περασμένη χρονιά μία μαθήτρια Λυκείου ζήτησε μετεγγραφή σε άλλο σχολείο καθώς είχε μπλέξει σε λεγόμενες κακές παρέες και οι γονείς της ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι.
«Πάντα βρίσκουμε λύσεις όταν υπάρχει σοβαρό θέμα», τονίζει ο κ. Γιγουρτάκης.
Μ. Παναγιωτάκη: “Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί”
«Ένα τεράστιο ζήτημα, ένα κοινωνικό, πολυσύνθετο πρόβλημα, που ανησυχεί βαθιά γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι εκείνο της χρήσης ουσιών», αναφέρει στην «Π» η ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ηρακλείου, κ. Μαρία Παναγιωτάκη.
« Όπως αντιλαμβάνεσθε, οι διακινητές αναζητούν υποψήφιους “πελάτες” σε χώρους συνάθροισης νέων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν νομίζω ότι ωφελεί η οποιαδήποτε προβολή μιας τέτοιας πρακτικής», αναφέρει. Η κ. Παναγιωτάκη τονίζει πως εκείνο στο οποίο χρειάζεται να επικεντρωθούμε, ως οικογένεια και σχολείο, είναι η ενδυνάμωση των εφήβων, η καλλιέργεια της ψυχικής τους ανθεκτικότητας και η ανάπτυξη μιας διεκδικητής συμπεριφοράς. Το να μπορούνε τα παιδιά μας να πούνε “όχι”, το να μην ταυτίζουν την ουσία με “μαγκιά”, το να μην χρειάζονται την ουσία για να διαχειριστούν τα προβλήματά τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Από την πλευρά των γονέων, δίχτυ ασφάλειας αποτελεί το να διατηρούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με το παιδί τους, να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι, δίπλα στον έφηβο και όχι απέναντι, με αγάπη και όρια και με συνέπεια στο προσωπικό τους παράδειγμα. «Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία πειραματισμών, αμφισβήτη- σης της όποιας εξουσίας, αυτονόμησης και συγκρότησης μιας ταυτότητας. Έχουν μια ροπή στις επικίνδυνες συμπεριφορές, είναι γεγονός αυτό. Η κατανόηση, η ενημέρωση, η ενδυνάμωση των παιδιών βοηθούν. Και μέσω πολλών δράσεων, γίνονται πράξη στο σχολείο», εξηγεί.
Σημειώνεται πως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, που έχει ως έργο του τη ψυχοκοινωνική στήριξη των σχολικών μονάδων του νομού, πραγματοποιεί παρεμβάσεις με σκοπό την πρόληψη -που θωρακίζει τα παιδιά- και την ορθή ενημέρωση των μαθητών. Γίνονται βιωματικές παρεμβάσεις -με τρόπο συμμετοχικό δηλαδή ενεργοποιούνται τα παιδιά- με στόχο την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων όπως η αυτοεκτίμηση, η ψυχική ανθεκτικότητα, οι υγιείς σχέσεις μεταξύ εφήβων, η διεκδικητική συμπεριφορά. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε μικρές ομάδες μαθητών, σε επίπεδο τμήματος, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Επίσης, σε συνεργασία με τον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών τον κ.Καρανδινό, γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές Λυκείων. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους έχουν διαδραστικό χαρακτήρα και αγγίζουν τις ψυχές των παιδιών. Η εμπειρία του κ.Καρανδινού και ο άμεσος λόγος του έχει θετική επίδραση στα παιδιά.
Επιπλέον, η καθιέρωση φέτος της “Θεματικής Εβδομάδας” στα Γυμνάσια, κατά την οποία ένας από τους άξονες προσέγγισης είναι η πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, δίνει την ευκαιρία και στους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με ζητήματα πρόληψης, τα οποία βέβαια επεξεργάζονται και μέσα από αντίστοιχα προγράμματα. Σχετικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή δράσεων κατά τη “Θεματική Εβδομάδα” έχουν υλοποιηθεί από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων. Σε σχέση με τους γονείς τώρα, λειτουργούν συχνά κύκλοι σχολών γονέων, όπου οι γονείς ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την εφηβεία, την αποτελεσματική επικοινωνία στην οικογένεια, τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και τις επικίνδυνες εφηβικές συμπεριφορές.,
Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: