Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ…

Κρητικής Πολιτείας (1898-1913)…

… θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την πραγματική σημαία που πρότειναν οι Κρητικοί για να έχει η Κρητική Πολιτεία και που απέρριψαν οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Τουρκία.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά από παρότρυνση του Μεσαρίτη Γεωπόνου και καθηγητή στο ΑΤΕΙ Κρήτης κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη, ο οποίος μας έστειλε και το φωτοιγραφικό υλικό.
Ο κ. Παπηλιάκης είναι συγγραφέας του βιβλίου: «ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ – Ανδριάντες και προτομές»
Στις 16 Οκτωβρίου 1897 έγινε επαναστατική συνέλευση των Κρητικών στο Μελιδόνι, παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η συνέλευση μετονομάστηκε Συνέλευση των Κρητών , αποδέχτηκε την πλήρη και απολύτως πραγματική αυτονομία υπό την υψηλή επικυριαρχία του σουλτάνου, χωρίς όμως να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κρήτης, και απαίτησε την ανάκληση του Τουρκικού στρατού.
Μάλιστα ψηφίστηκε ο τύπος της σημαίας (φωτογραφία) και της σφραγίδας και ορίστηκε μόνιμη έδρα το Ακρωτήρι.
Στις 19 Οκτωβρίου 1897 στο καμπαναριό της ιστορικής Μονής Αρκαδίου ανυψώθηκε σε μια συγκινητική τελετή για πρώτη φορά η σημαία της νέας Πολιτείας.
Η συγκεκριμένη σημαία ανοίγει κάθε χρόνο τις παρελάσεις στο Ρέθυμνο και την κρατούν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου.
Επομένως η σημαία με το Τούρκικο αστέρι δεν είναι επιλογή των Κρητικών, αλλά επιβολή των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου.
Ας τη διαγράψουμε λοιπόν από παντού!

Ποτέ δεν έκφραζε τους Κρητικούς, ποτέ δεν τους εκπροσωπούσε.
Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας…
Ζαχαρίας Καψαλάκης
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγη: e-mesara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: