Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η Ελλάδα έχει κακούς οδηγούς, η Κρήτη έχει τους χειρότερους

Αυτόκλητοι οδηγοί της Φόρμουλα 1, με μπόλικο αλκοόλ να ρέει στο αίμα και τη μαγκιά να ξεχειλίζει από τα ανοιχτά παράθυρα.

Ας αρχίσω από τα αυτονόητα προς αποφυγή (τοπικιστικών) παρεξηγήσεων. Η Ελλάδα έχει κακούς οδηγούς. Απαίδευτους, ανάγωγους και στ@ρχιδιστές. Απλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που αυξάνεται ο βαθμός ηλιθιότητας εξ ου το γεγονός πως κάθε χρόνο οι αριθμοί λένε την ωμή και σκληρή αλήθεια.

Η Κρήτη, για παράδειγμα, είναι ένα μέρος που αναρωτιέσαι πως γίνεται να είναι μαζεμένη τόση χαζομάρα στους δρόμους. Βγαίνουν για να μεταβούν στον προορισμό τους νομίζοντας πως είναι μόνοι. Αυτόκλητοι οδηγοί της Φόρμουλα 1, με μπόλικο αλκοόλ να ρέει στο αίμα και τη μαγκιά να ξεχειλίζει από τα ανοιχτά παράθυρα.
Ναι, η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές που θρηνεί κάθε χρόνο δεκάδες θύματα στα τροχαία δυστυχήματα.

Είναι το μέρος όπου οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι γεμίζουν με αίμα από αυτούς που θεωρούν πως το τιμόνι είναι η προέκταση του π........

Και κάθε χρόνο αναρωτιούνται πως γίνεται να χάνονται ζωές. Οξύμωρο.
Σχετικά πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μία σελίδα στο facebook με τίτλο 'Αλκοτέστ/Μπλόκα Αστυνομίας στον Νομό Χανίων'. Προφανώς δεν αναφερόταν σε μαμάδες και μπαμπάδες του facebook ούτε σε συνταγές για τα πιο ωραία καλτσούνια. Ήταν μία σελίδα που ειδοποιούσε σε real χρόνο που έχουν στήσει μπλόκο οι Αστυνομικοί και πως μπορείς να το αποφύγεις. Κάτι σαν... GPS των social media. Τρομερό.
Η σελίδα έγινε viral και όταν έγινε viral κατέβηκε. Το κακό είχε ήδη γίνει. Αφήστε που όλο αυτό ήταν μία ένδειξη ψευτομαγκιάς για να ξεγελαστεί η αστυνομία, να πιούμε ένα ποτήρι παραπάνω βρε αδερφέ και να πάμε σπίτια μας χωρίς το φόβο του μπλόκου. Η μαγκιά που λέγαμε.
Έχω κυκλοφορήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης με αυτοκίνητο, αλλά και συγκοινωνία. Στην πρώτη περίπτωση κάνω το σταυρό μου να φτάσω στον προορισμό. Στη δεύτερη περίπτωση κάνω το σταυρό μου με τους οδηγούς των ΚΤΕΛ που βγάζουν εις πέρας μία διαδρομή που δεν υπάρχει ούτε στο Gran Turismo. Το τονίζω ξανά. Δεν είναι μόνο η οδηγική παιδεία και η μαγκιά. Είναι και οι δρόμοι.
Έχετε οδηγήσει, για παράδειγμα, από Ηράκλειο για Ρέθυμνο (ή το ανάποδο); Δεν βάζω κάποια άλλη, πιο δύσκολη διαδρομή. Αναφέρομαι στην απλή. Είτε είσαι από Κρήτη είτε θα πας για διακοπές, αυτή τη διαδρομή θα την κάνεις. Μιλάμε για κεντρικό δρόμο που ενώνει δύο πόλεις, με στενά περάσματα, επικίνδυνες στροφές, με ανάποδες κλίσεις και φυσικά χωρίς φωτισμό. Το 80% του δρόμου είναι χωρίς φωτισμό. Ναι, όπως λέμε στην καθομιλουμένη δεν βλέπεις την τύφλα σου!

Οδηγείς βράδυ και χορεύεις στο τιμόνι σαν την Πόλα Αμπντούλ για να μη στραβώνεσαι από τα φώτα των απέναντι

Γιατί, βλέπετε, οι απέναντι ανοίγουν τη μεγάλη σκάλα, τα φώτα ομίχλης, τα φώτα καμπίνας, τους φακούς και τα φώτα στο σπίτι τους για να βλέπουν όσο καλύτερα το δρόμο.

Για τους δρόμους οι Κρητικοί φωνάζουν. Και δικαίως φωνάζουν εδώ και χρόνια. Είναι ο περίφημος ΒΟΑΚ (βόρειος οδικός άξονας Κρήτης) που περιμένουν, είναι γενικότερη η αναμονή τους να ασχοληθεί κάποιος με αυτά τα προβλήματα του νησιού. Και να ξέρετε πως ενοχλούνται όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα εγκαινιάζονται δρόμοι και σήραγγες και στην Κρήτη κάθε χρόνο σκοτώνονται είτε από ανοησία είτε από μία λακκούβα που είναι εκεί, εδώ και χρόνια, περιμένοντας η έρμη λίγο τσιμέντο για να κλείσει. Και δικαίως ενοχλούνται. Γιατί δεν έχουν δρόμους.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και τους τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο με τις δολοφονικές 'γουρούνες' και δένει το γλυκό. Μεθυσμένοι Ρώσοι που καβαλάνε αυτά τα τετράτροχα θέλοντας να μιμηθούν το Mad Max και ηλικιωμένοι Γερμανοί που πηγαίνουν με 20, θα πανικοβληθούν στο πρώτο κορνάρισμα και μπορεί να τους πετύχεις πάνω στο δέντρο σαν τον Μουστάκα στο 'Αυτός το βιολί του'.
Θέλετε να βάλουμε τους οδηγούς ταξί που τρέχουν χωρίς να υπολογίζουν τους άλλους (και σου κολλάνε από πίσω παίζοντας τα φώτα για να κάνεις προσπέραση); Θέλετε να βάλουμε όσους δεν χρησιμοποιούν τα φλας (κυκλοφορεί βιντεάκι όπου Κρητικός τρολάρει συντοπίτες. Θέλετε να βάλουμε τους ηλικιωμένους που θα πάρουν το αγροτικό μέσα στο βράδυ και χωρίς ν' ανάψουν τα φώτα πορείας (και θα προσπαθήσουν να περάσουν κάθετα το δρόμο); Θέλετε να προσθέσουμε σε όλα αυτά και τους παραθεριστές του καλοκαιριού που θα πιουν το κάτι παραπάνω;
Κατά γενική ομολογία, η Κρήτη είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις. Όχι, όμως, για να οδηγείς. Έξω από τις πόλεις το κακό έχει παραγίνει. Είναι το αλκοόλ, η μαγκιά, η παιδεία, οι κακοί δρόμοι, όλα μαζί. Είναι ένα γένος που ξεκληρίζεται στην άσφαλτο. Και, πιστέψτε με, είναι συγκλονιστικό να το ζεις από κοντά και όχι σε ένα 'μονόστηλο' ενός Μέσου.
Πηγη: oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: