Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι «Μένουμε Τουρκία» του 1821 που δεν ήθελαν την σύγκρουση. Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται;

Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες δυσαρεστημένοι με την σκλαβιά, υπήρχαν όπως και σήμερα κάποιοι που είχαν κερδίσει από τις καλές σχέσεις τους με την Πύλη και το κυριότερο δεν ήταν και πολύ πρόθυμοι να συμβάλουν οικονομικά στον Αγώνα. 
Ορισμένοι προύχοντες και εφοπλιστές, δεν είχαν τις ίδιες ανησυχίες με τους υπόδουλους Ελληνες , το μεγαλύτερο προβλήματα τους ήταν οι φόροι που ήθελαν οι επαναστάτες και οι καταθέσεις τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και κι ένας μεγαλοεφοπλιστής που αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμύδας από το αρχείο του Χατζηπαναγιώτη.

Εκείνη την εποχή τα καράβια ήταν «εταιρείες» πολλών μετόχων γιατί ήταν πολυδάπανα. Ο μόνος μάλιστα που είχε ένα ολόκληρο πλοίο στην κατοχή του ήταν ο Κουντουριώτης κι αυτό μόνο και μόνο για το κοινωνικό κύρος. Ο «Μένουμε Τουρκία» εφοπλιστής είχε μερίδια σε πολλά πλοία, σε ορισμένα έως και το μισό.

Αυτός λοιπόν, όπως βρέθηκε στα αρχεία, μαζί με τον υιό του έφυγαν από τους πρώτους στο…εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Κύθηρα που ήταν Αγγλικό έδαφος και μπορούσαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους στο Αιγαίο, αλλά το κυριότερο απέφυγαν τους επαναστάτες που τους ζητούσαν λεφτά (σκέψου να είχαν και κάπιταλ κοντρόλ τότε)

Έχουν βρεθεί αρχεία στα οποία βρίζουν τον Κολοκοτρώνη επειδή η Επανάσταση πηγαίνει τόσο καλά γιατί αναστατώνει τις θάλασσες και κάνει επικίνδυνο το εμπόριο!

Για να είμαστε δίκαιοι, υπήρχε κι ο τραπεζίτης Νικόλας Ταμπακόπουλος, πού τον αναφέρει ο Ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδας, τοκογλύφος που επένδυε εκατομμύρια γρόσια και συμμετείχε μετά στην Επανάσταση. Ευτυχώς οι «Μένουμε Τουρκία» ήταν ελάχιστοι, όπως και 
σήμερα

Πηγη: sioualtec.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: