Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Σε συσκευασία μίας χρήσης το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος

Υποχρεωτικά σε συσκευασία μίας χρήσης θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος, «αφήνοντας» στο παρελθόν τα κατά κύριο λόγο γυάλινα φιαλίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης.



Αυτό ορίζεται στους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή ρύθμιση έχει προταθεί από τους φορείς της αγοράς, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησιμοποιούμενων, μικρών συσκευασιών ελαιολάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος όσο και η προστασία των καταναλωτών με παράλληλη προβολή – ενημέρωση – εκπαίδευση της χρήσης τους.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στους ΔΙΕΠΠΥ, από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μίας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Μάλιστα, για την αποτελεσματική εφαρμογή της διάταξης προβλέπεται και αυστηρό πρόστιμο, ύψους 500 ευρώ, ανά παράβαση.
Στην ίδια κατεύθυνση, οι νέοι ΔΙΕΠΠΥ προβλέπουν υποχρεωτικά την πώληση (από τα αρτοποιεία, πρατήρια άρτου κ.ά.) του φρέσκου ψωμιού και των λοιπών αρτοσκευασμάτων σε συσκευασία. Πάλι επί του άρτου προβλέπεται ότι προϊόντα αρτοποιίας που δεν αποτελούν φρέσκο άρτο (δηλαδή από κατεψυγμένη ζύμη) στο εξής θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους που διαχωρίζονται από τους χώρους ψησίματος και πώλησης φρέσκου άρτου.
ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ
Παράλληλα, προκειμένου να αποφευχθούν οι αθρόες «ελληνοποιήσεις» μελιού, στους νέους ΔΙΕΠΠΥ προβλέπεται και η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εισάγουν ή παραλαμβάνουν ποσότητα μελιού προς εμπορία και διακίνηση υποχρεούνται να τη γνωστοποιούν εντός 10 ημερών στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πηγη: hania.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: