Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Τι «Αποκρυπτογραφεί» το Δαχτυλίδι του Μίνωα

Χρονολογείται από το 15ο αιώνα π.Χ.



Βρέθηκε το 1928 σ’ ένα χωράφι στην Κνωσό. Χάθηκε μυστηριωδώς επί 73 χρόνια, για να παραδοθεί τελικά από έναν ιδιώτη το Μάιο του 2001 στο Μουσείο Ηρακλείου, όπου εκτίθεται σήμερα.

Ο λόγος για το περίφημο χρυσό δαχτυλίδι του Μίνωα, σπάνιο κόσμημα του 15ου αιώνα π.Χ. Πάνω στη σφενδόνη του εμφανίζονται σκηνές από τα Θεοφάνεια, την εμφάνιση της μεγάλης θεάς των Μινωιτών στους πιστούς.
Βασιλείς-θεοί

Στη μινωική Κρήτη δεν υπήρχαν ναοί και ήταν γενικώς αποδεκτό ότι ακόμα και οι άνθρωποι μπορούσαν να ενσαρκώνουν μια θεότητα. Συχνά οι βασιλείς και οι πρίγκιπες υποδύονταν στις τελετές τις θεότητες και δέχονταν προσφορές από τους πιστούς. Μια τέτοια σκηνή αναπαριστά και το περίφημο δαχτυλίδι του Μίνωα.

Οράματα
Στα οραματικά Θεοφάνεια οι ιερείς έπεφταν σε έκσταση κι έβλεπαν τη μεγάλη θεά να κατεβαίνει από τον ουρανό και να κάθεται στον υπαίθριο βωμό της. Οι Μινωίτες αντιμετώπιζαν τη θεότητα ως κάτι μυστηριακό που εμφανιζόταν στιγμιαία στους πιστούς με τη μορφή ανθρώπου ή ζώου.

Η αντίληψη αυτή για το θείο αντικατοπτρίζεται σε μεταγενέστερους μύθους στους οποίους αναβιώνουν προελληνικές δοξασίες, όπως ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο, ιερό ζώο στη μινωική Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: