Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Είναι σε πόλεμο η Κρήτη;

Ο Μιχάλης τα ξημερώματα της Κυριακής γύριζε από τη δουλειά, ξενύχτης κουρασμένος, έχασε τον έλεγχο λίγα μέτρα από το σπίτι.


Όπως τα παιδιά στην Κύμη, κι αυτά λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Εκεί είναι το πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ατύχημα γιατί χαλαρώνεις όταν είσαι σε οικείο μέρος και η κούραση σε κυριεύει.

Έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές την Κρήτη και θα το επαναλάβω σε πρώτη ευκαιρία με χαρά. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, που παράγει, εμπνέει, αναψύχει, δημιουργεί. Η νότια πλευρά του νομού Χανίων είναι το ομορφότερο σημείο του πλανήτη, απ’ όσα έχω δει. Η Κρήτη έχει μια θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Είχαμε αυτή τη συζήτηση το Σάββατο 19/8 με το Γιάννη Λιονάκη στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του όπου με κάλεσε να παρέμβω με αφορμή το θάνατο δυο νέων παιδιών έξω από το Πολυτεχνείο όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο Ι.Χ. Τότε οι νεκροί ήταν 32…
«Τι πιστεύεις ότι φταίει Τάκη;» με ρώτησε ο κ. Λιονάκης, ένας σταυροφόρος της οδικής ασφάλειας για να διακόψει αμέσως τη κουβέντα καθώς γίνονταν γνωστή η ανατροπή τουριστικού λεωφορείου μετά από σύγκρουση με ΙΧ και ο θάνατος του οδηγού του ΙΧ. Πριν συμπληρωθούν 24ωρες ένας ακόμη 18χρονος, ο Μιχάλης είναι νεκρός καθώς το αγροτικό που οδηγούσε έπεσε σε ελιά.
Γιάννη, «…είναι θέμα παιδείας και υποδομών. Δε μπορεί το Πολυτεχνείο της Κρήτης να μην έχει κυκλοφοριακή σύνδεση με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με φανάρια, σήμανση, διαγράμμιση, υπόγεια ή υπέργεια διάβαση πεζών και άλλα. Δε μπορεί να μη φοράνε κράνος, γάντια, προστατευτικά οι μοτοσικλετιστές. Δε μπορεί να οδηγούν με παντόφλα που δημιουργεί επίπεδο ολίσθησης τη κρίσιμη στιγμή. Δεν επιτρέπεται να μη φορούν ζώνη ασφαλείας όλοι όσοι επιβαίνουν στο αυτοκίνητο, Δε μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό ο οδηγός ενόσω οδηγεί. Οι δρόμοι δεν είναι πίστα αγώνων. Δεν είναι μαγκιά να πατάς τέρμα γκάζι, έγκλημα είναι! Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών. Δεν οδηγούμε κουρασμένοι ή ξενυχτισμένοι. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας σεβόμαστε τη σήμανση, δε σταματάμε όπου μας καπνίσει. Δεν οδηγούμε επιθετικά, προκαλώντας τους άλλους. Δε κάνουμε το βολικό, αλλά το σωστό».
Υπάρχουν δυστυχώς πολλά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη που θα μπορούσα να παραθέσω εδώ.
Στις υποδομές τώρα ο ΒΟΑΚ είναι τεράστια υπόθεση και πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται σεμινάρια πόρτα – πόρτα, χωριό – χωριό, κωμόπολη – κωμόπολη με τοπική προσέγγιση ώστε να φωτιστούν οι κακές συνήθειες και τα επικίνδυνα σημεία. Χρειάζεται και μια μικρή πίστα ίσως σ’ ένα ανενεργό αεροδρόμιο (;) ώστε να μπορούν οι νέοι «βράζει το αίμα και δε κατέχουν τι να κάνουν να μερώσει» (Καζαντζάκης) να μάθουν με ασφάλεια τα όρια και τα μυστικά της οδήγησης. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να στρίψεις γρηγορότερα δεν είναι θέμα μαγκιάς. ρίσκου ή θάρρους, αλλά θέμα εκπαίδευσης, γνώσης ικανότητας, ταλέντου, προσπάθειας. Όπως προετοιμάζεται ο μαραθωνοδρόμος για τα 42km έτσι προετοιμάζεται και οδηγός αγώνων για τη δική του προσπάθεια.
Αρκούν αυτά; Όχι χρειάζεται επιπλέον να συνειδητοποιήσουν όλοι τον κίνδυνο που διατρέχουν. Ναι κυρία μου σ’ εσάς απευθύνομαι μπορεί να είστε εσείς αύριο στο διάβα ενός κουζουλού! Πρέπει να υπάρξει κοινωνική ευαισθητοποίηση να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν, σε όσους βλέπουν ότι «ζουν επικινδύνως». Βλέπεις το μεθυσμένο να ετοιμάζεται να οδηγήσει: Σταμάτησέ τον! Αδιαφορώντας και αφήνοντάς τον «να φάει το κεφάλι του» μπορεί να σκοτώσει κάποιο δικό σου άνθρωπο την κακιά στιγμή. Μην ξεκινάς κουρασμένος να οδηγήσεις, δεν είσαι υπεράνθρωπος. Αν γίνει το κακό δε διορθώνεται. Η συντήρηση του αυτοκινήτου, ελαστικά, φρένα, αμορτισέρ, σύστημα διεύθυνσης, κινητήρας είναι κομβικής σημασίας.
Είναι καιρός να ξεφύγετε από: «Εγώ ξέρω να οδηγώ» και ν’ αναρωτηθείτε μέσα σας, μόνοι σας, που αποκτήσατε αυτή τη γνώση; Σας την χάρισε ο Θεός; Εμπειρικά; Σας δίδαξε κάποιος πιστοποιημένος φορέας; Περάσατε από σχολές ασφαλούς οδήγησης; Πράγματι τα καταφέρνετε στο δυναμικό έλεγχο του αυτοκινήτου με τιμόνι και γκάζι; Πόση εμπειρία έχετε στην πίστα σε οριακές καταστάσεις; Δεν αμφιβάλλει κανείς για το ταλέντο σας, δεν αρκεί όμως αυτό, πιστέψτε με!
Προσωπικά θεωρώ πως το 90% των ενεργειών που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα αφορούν σε πράγματα που προηγούνται της εκκίνησης του κινητήρα. Έχουν να κάνουν με την παιδεία, την εκπαίδευση, τις υποδομές. Μετά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη σας παρακαλώ ειδικά εσείς οι Κρητικοί διαδώστε αυτό το κείμενο, ή έστω πείτε τουλάχιστον σ’ έναν γνωστό σας: «Μην οδηγείς, πιωμένος, κουρασμένος, υπό επήρεια ουσιών, με υπέρμετρη ταχύτητα, ή επιθετικά. Ζώνη ασφαλείας, κράνος, αμυντική οδήγηση». Αν το κάνετε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τάκης Πουρναράκης για το newsauto.gr
Πηγη: zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: