Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Την Πρωτοχρονιά θα παγώσουν για ένα δευτερόλεπτο τα ρολόγια όλου του κόσμου

Η διεθνής υπηρεσία που ρυθμίζει το επίσημο ρολόι της Γης -ούτως ειπείν, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού- θα καθυστερήσει το 2017.

Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.


Η καθυστέρηση θα είναι τόση όση ένα επιπλέον, εμβόλιμο δευτερόλεπτο που η Υπηρεσία έκρινε σκόπιμο να προσθέσει στην εκπνοή της 31ης Δεκεμβρίου.
Όμως, δεν «θα συμβεί» για όλον τον πλανήτη ακριβώς την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Εξαρτάται από την ζώνη ώρας στην οποία αντιστοιχεί κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, στην Αθήνα, το εμβόλιμο δευτερόλεπτο «θα συμβεί» στη 01:59:60, μετά την αλλαγή του χρόνου, τυπικά πλέον, 1η Ιανουαρίου 2017.
Για ποιόν λόγο κρίνεται απαραίτητη τούτη η μικρή παράταση;
Επειδή πρέπει να συγχρονιστούν τα ατομικά ρολόγια με τον λεγόμενο αστρονομικό χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τη μεταβαλλόμενη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης.


Η προσθήκη θα διορθώσει την απόκλιση.
Ο λόγος για την απόκλιση που έχει «συσσωρευτεί» τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (UTC), ένα στάνταρτ που βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.
Η αστρονομική ώρα
Τα ατομικά ρολόγια μετρούν το χρόνο με απόλυτα σταθερό ρυθμό.
Όμως, η αστρονομική ώρα παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις.
Η βαρυτική αλληλεπίδραση της Γης με τη Σελήνη, ακόμα και η ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία, αυξομειώνουν την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη και επομένως και τη διάρκεια του 24ώρου.
Θεωρητικά, η ταχύτητα περιστροφής της Γης μπορεί να αυξηθεί, οπότε θα έπρεπε να προστεθεί στη διεθνή ώρα ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό, όμως, είναι σπάνιο.
Όχι και τόσο αθώο
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Εμβόλιμα δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί συνολικά 26 φορές -με πρώτη, το 1972.
Όμως, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες ζητούν κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων καθώς, δημιουργούνται προβλήματα στο διαδίκτυο και στους δορυφόρους GPS.
Το 2012, οπότε και προστέθηκε το εμβόλιμο δευτερόλεπτο επικράτησε ένα σχετικός χάος: Reddit, LinkedIn, Foursquare και το λειτουργικό σύστημα Linux αντιμετώπισαν προβλήματα (αλλά και μεγάλα πρoβλήματα). 
Η κατάργηση του μέτρου θα σήμαινε ότι το διεθνές στάνταρτ μέτρησης του χρόνου, η ώρα UTC, θα αποσυνδεόταν μια για πάντα από την αστρονομική ώρα που βασίζεται στην περιστροφή της Γης.

Πηγη: pancreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: