Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Καλά νέα -τσικουδιά & τσίπουρο θα πωλείται χύμα

Θετικά είναι τα νέα που έρχονται για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς της Κρήτης: Οι καζανάρηδες απέφυγαν μετά από πρόσφατο σχετικό νομοθέτημα την εμφιάλωση των προϊόντων τους, παρά τις απαιτήσεις της 2ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και τις αντίστοιχες επιθυμίες των ποτοποιών, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. 


Όπως μας ενημέρωσε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς του Νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, η τσικουδιά και το τσίπουρο που παράγουν οι καζανάρηδες θα συνεχίσει να επιτρέπεται να κυκλοφορεί "χύμα". Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς.

«Εάν απαγορευόταν η χύμα κυκλοφορία, είτε θα κλείναμε τα καζάνια, είτε θα βγάζαμε απλά μια καζανιά για δική μας μόνο χρήση και η παραδοσιακή απόσταξη θα σταματούσε», επισήμανε στη "Ν.Κ." ο κ. Φραγκιαδάκης.
Μια άλλη εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της παραδοσιακής απόσταξης είναι ότι οι αμπελουργοί που δεν τηρούν βιβλία και παράγουν τσικουδιά θα μπορούν πλέον να διαθέτουν το προϊόν τους κόβοντας τιμολόγια. 


«Εάν θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται είτε στην εφορία, είτε στο τελωνείο. Από εκεί θα μπορούν να λαμβάνουν ειδικά τιμολόγια για την πώληση της τσικουδιάς ή του τσίπουρου που παράγουν», μας εξηγεί ο Στάθης Φραγκιαδάκης. «Η εξέλιξη αυτή μάς αφήνει εν μέρει ικανοποιημένους, καθώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε το προϊόν μας, το οποίο ζητά η αγορά. Το προϊόν θα είναι τιμολογημένο για να μπορεί να ελέγχεται και η φοροδιαφυγή», συμπλήρωσε ο κ. Φραγκιαδάκης. 




Φορολόγηση 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, μετέωρο παραμένει ακόμη το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το θέμα της φορολογίας, αλλά και της ταυτοποίησης για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για την περίφημη αξιολόγηση, θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της φορολόγησης των προϊόντων των καζανάρηδων. 


Όπως έχουν διαμηνύσει στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τους συνάντηση για να εξεταστεί το αν η φορολογία θα παραμείνει ή όχι σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, ασαφές παραμένει και το ζήτημα της ταυτοποίησης. Όπως μας εξηγεί ο Στάθης Φραγκιαδάκης, εάν το εν λόγω θέμα εξελιχθεί θετικά για τους καζανάρηδες και μπορούν να παράγουν ταυτοποιημένη την τσικουδιά τους, αυτό θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες τόσο στο θέμα του υγειονομικού ελέγχου του προϊόντος, όσο και σ' αυτή καθ' αυτή τη βελτίωση της ποιότητάς του. 

Πηγη: sitia-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: