Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Αίγυπτος: Kρυφός θάλαμος στην πυραμίδα του Χέοπα;

Στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανακάλυψης εντός της πυραμίδας του Χέοπα, της μεγαλύτερης πυραμίδας της Αιγύπτου, βρίσκονται πιθανώς οι αρχαιολόγοι.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχαιολόγοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός μυστικού θαλάμου κρυμμένου βαθιά μέσα στην ηλικίας 4500 ετών επιβλητική πυραμίδα.
Ομάδα επιστημόνων εξοπλισμένων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εντοπίσει τη θέση μιας «κοιλότητας» εντός του μνημείου.
Η ύπαρξη ενός χώρου, πίσω από το βορειοανατολικό άκρο της πυραμίδας επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.
Οι ερευνητές αναλύουν τώρα περαιτέρω δεδομένα συλλέγοντας στοιχεία με υπέρυθρη θερμογραφία και τρισδιάστατη αναπαράσταση του εσωτερικού, ελπίζοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του μυστικού θαλάμου.
«Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε έχουν σχεδιαστεί για να βρουν το σημείο όπου βρίσκεται η κοιλότητα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία, αλλά προσπαθούμε να μάθουμε πού ακριβώς» δήλωσε στο AFP ο Μεχντί Ταγιουμπί, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Πυραμίδα του Χέοπα (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο.
Με βάση μία εγχάραξη σε έναν εσωτερικό θάλαμο της πυραμίδας και μία αναφορά στον φαραώ της 4ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου Χέοπα, οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε σε διάστημα 10 με 20 χρόνων και ολοκληρώθηκε περίπου το 2560 π. Χ. Αρχικά με ύψος 146,5 μέτρα (481 πόδια), ήταν το υψηλότερο κτήριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια.
Η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν καλυμμένη με πέτρες οι οποίες δημιουργούσαν μία λεία και επίπεδη επιφάνεια. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η δομή από κάτω.
Υπάρχουν τρεις γνωστοί θάλαμοι μέσα στην Μεγάλη Πυραμίδα. Αυτός που βρίσκεται πιο χαμηλά, είναι σκαμμένος στο βραχώδες υπόστρωμα κάτω από την πυραμίδα, και είναι ημιτελής. Οι λεγόμενοι θάλαμοι της Βασίλισσας και του Βασιλιά, είναι ψηλότερα, χτισμένοι στο εσωτερικό της πυραμίδας.
Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μόνη γνωστή στη Αίγυπτο που έχει διαδρόμους που και κατεβαίνουν και ανεβαίνουν. Το συγκρότημα της πυραμίδας περιλαμβάνει δύο ναούς νεκρικής λατρείας προς τιμήν του Χέοπα (έναν δίπλα στην πυραμίδα και τον άλλον κοντά στον Νείλο), τρεις μικρότερες πυραμίδες για τις γυναίκες του, καθώς και μία μικρότερη πυραμίδα «δορυφόρο», έναν στεγασμένο διάδρομο που ένωνε τους δύο ναούς, και μικρότερους τάφους οι οποίοι ανήκουν σε ευγενείς και βρίσκονται γύρω από την πυραμίδα.
Πηγη: newsbite.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: