Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά-Δείτε εάν το δικαιούστε

Έκτακτο βοήθημα (κοινωνικό μέρισμα) 800 εκατ. ευρώ σε περίπου 250.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, από τον «κουμπαρά» του ΕΦΚΑ, τον οποίο χρηματοδοτούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, προανήγγειλε προχθές η κυβέρνηση καταθέτοντας το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.


Το βοήθημα θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα και φυσικά ύστερα από συνεννόηση με τους δανειστές για να αποφευχθεί το περσινό θρίλερ με το «κοινωνικό πακέτο» που στάθηκε αφορμή για τους θεσμούς να διακόψουν τη διαπραγμάτευση.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κοινωνικό μέρισμα.

Τα αυξημένα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν κατάφεραν να μετατρέψουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΕΦΚΑ από έλλειμμα ύψους 938 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2017 σε πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια «άσπρη τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη το προσχέδιο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 19%, πληθωρισμό 1,2%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4% με μείωση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% και ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου αυξημένο κατά 12,5% σε σχέση με φέτος.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 175,6% την επόμενη χρονιά από 176,8% φέτος.
Ως απόλυτο νούμερο προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 327,9 δισ. ευρώ από 318,7 δισ. φέτος εξαιτίας των νέων εκδόσεων που ετοιμάζονται (νέα ομόλογα και ανταλλαγές τίτλων που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSΙ, με νέα ομόλογα) και των 5,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και θα διατηρηθούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Πηγη: voucherergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: