Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πώς να Φτιάξετε Χωριάτικο Ψωμί με Προζύμι: το μυστικό για ένα τέλειο, σπιτικό και ζεστό ψωμάκι!

Η ζωή στη φύση είναι όμορφη, ελεύθερη, απρόβλεπτη, παραδοσιακή! Ναι, αλλά η ζωή στην πόλη είναι ασφαλής, διασκεδαστική, με πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και γεμάτη φίλους!
Πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο; Μα με παραδοσιακές συνταγές που θα φτιάχνουμε στην ασφάλεια του αστικού σπιτιού μας!

Πάντα ήθελα να μπορώ να φτιάχνω ψωμάκι χωριάτικο, παραδοσιακό και γευστικό! Και τι ψωμάκι;;; Με χωριάτικο προζύμι, σουπερ. Σας δίνω τη συνταγή για να μοσχοβολήσει η κουζίνα σας παράδοση και νοστιμιά!
Έκανα βέβαια προσπάθειες να ετοιμάσω ψωμάκι χωρίς πολύ ζύμωμα και ακολούθησα διάφορες συνταγές, αλλά χωρίς επιτυχία. Αμέσως μετά δοκίμασα τη μαγιά και…θαύμα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα καταφέρει να ετοιμάσω ένα τόσο άψητο ψωμί! Αμέσως μετά σκέφτηκα τι άλλες λύσεις είχα…
Το επόμενο βήμα ήταν να πάρω αυτή τη μέθοδο και να την μετατρέψω σε μια συνταγή για ψωμάκι με προζύμι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, πράγματι…

Συνταγή για ένα καρβέλι!

Όταν το προζύμι σας είναι πολύ φρέσκο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πρόσθετη γεύση, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά για να γίνει αφράτο. Αλλά μόλις το προζύμι είναι έτοιμο και βγάζει φουσκάλες μπορείτε να προσθέσετε τη μαγιά. Απλά βεβαιωθείτε ότι η μαγιά που βάζετε είναι ποιοτική για να φουσκώσει καλά η ζύμη. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό κουτάλι όταν ετοιμάζετε το προζύμι σας.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ βιολογικό αλεύρι από πετρόμυλο και φιλτραρισμένο νερό, αλλά χρησιμοποίησα και αλεύρι που αγόρασα από σούπερ μάρκετ με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Υλικά!
 • 325g αλεύρι για ψωμί.
 • 200g προζύμι, (δείτε παρακάτω για τη συνταγή για το πώς θα το φτιάξετε).
 • 275ml νερό.
 • 1 κ.γ. αλάτι λεπτό.
 • 2 κ.σ. λάδι
 • σιμιγδάλιπροαιρετικό.
1.Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το προζύμι, το νερό και το αλάτι.
2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 – 12 ώρες (αν μπορείτε, αφήστε για 12 ώρες).
3. Πασπαλίζουμε με λίγη ποσότητα αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στο αλεύρι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με περισσότερο αλεύρι. Ζυμώνουμε το ψωμάκι μας με όλα τα υλικά, αφού έχουμε προσθέσει και το λαδάκι. Γυρίζουμε απαλά τις άκρες για να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό καρβέλι.
4. Παίρνουμε ένα ταψάκι, βάζουμε λίγο αλεύρι, τοποθετούμε το ζυμάρι μας με τα τυλιγμένα άκρα προς τα κάτω και αφήνουμε να φουσκώσει για 45-50 λ. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, αν θέλουμε, ή βάζουμε περισσότερο αλεύρι.
5. Αφού φουσκώσει, τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει για ½ ώρα στους 1800.

6. Ψήνουμε για 50-60 λ. έχει και γυρίζουμε το ψωμάκι μας εάν χρειάζεται (δείτε εάν έχει ψηθεί στο κάτω μέρος.
7. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η κόρα να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
8. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Συνταγή για ψωμάκι με μαγιά!

Συνταγή για 1 καρβέλι!

Η μέθοδος είναι βασικά η ίδια, αλλά αντί για προζύμι βάζουμε περισσότερο αλεύρι και νερό και μαγιά. Είναι μια πολύ ωραία συνταγή για σπιτικό ψωμί.
 • 425g αλεύρι
 • 375ml νερό
 • 1 κ.γ. αλάτι
 • 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
 • σιμιγδάλι, προαιρετικό
Ακολουθήστε την προηγούμενη συνταγή αλλά προσθέστε τη μαγιά την ίδια ώρα με το αλάτι στο βήμα 1.

Πώς να φτιάξετε το Προζύμι!

Από την 3η ημέρα της παρακάτω διαδικασίας μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προζύμι σας για να προσθέσετε γεύση στο ψωμί σας και να το συμπληρώσετε με μαγιά μέχρι να γίνει έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από μόνο του.
Μόλις το προζυμάκι μας είναι έτοιμο, αποθηκεύστε στο ψυγείο και μπορείτε να προσθέτετε αλευράκι δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνά, εάν ζυμώνετε συχνά ψωμάκι. Εάν λείψετε για διακοπές βάλτε μια γενναία ποσότητα αλευριού αλλά μην αφήσετε για περισσότερο από μια εβδομάδα, διότι θα χαλάσει και θα μουχλιάσει.
Το προζυμάκι είναι μια τέλεια εμπειρία για τα παιδιά καθώς σας βοηθάνε στην κουζίνα.
Η υπέροχη γεύση που δίνει το προζυμάκι είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερων στελεχών βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Για να βοηθήσουμε αυτά τα μικρά πλάσματα να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται στο προζυμάκι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικό γιαούρτι. Αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά μπορείτε να παραλείψετε το γιαούρτι ή να χρησιμοποιήσετε μερικά βιολογικά σταφύλια.
 • Αλεύρι
 • Νερό
 • Γιαούρτι
Ημέρα 1: Σε ένα καθαρό κύπελλο ή βάζο, ανακατέψτε 50 γραμμάρια αλεύρι, 50 γραμμάρια νερό και 2 κ.σ. φυσικό γιαούρτι. Καλύψτε με το περιτύλιγμα και διατηρήστε το ζεστό.
Ημέρα 2: Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κουτάλι, προσθέτουμε 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και αφήστε σε ένα ζεστό μέρος.
Ημέρα 3: Σήμερα μπορείτε να φτιάξετε το πρώτο σας ψωμάκι. Αλλά θα πρέπει να προσθέσετε το προζυμάκι σε ζύμη. Εάν αφαιρέσατε 200 γρ. συμπληρώστε με 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και διατηρήστε σε ζεστό μέρος.
4η ημέρα και εξής: Αφαιρέστε 200γρ προζύμι και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε ψωμί. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κουτάλι συμπληρώστε με 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και διατηρήστε σε ζεστό μέρος.
Κάπου μεταξύ της 10ης και της 15ης ημέρας το προζύμι θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει σημάδια ζωής, δηλαδή θα αρχίσει να έχει φουσκάλες. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ζύμη, ενώ μπορείτε να κρατάτε το προζύμι στο ψυγείο, χωρίς να το τροφοδοτείτε καθημερινά. Σκοπός είναι να το τροφοδοτείτε (αφαιρέστε 200g και αντικαταστήστε με 100g αλεύρι και νερό) δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνά, αν ψήνετε συχνότερα.

Πηγη: share24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: