Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οι νέοι φόροι που έφερε το 2017

Βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο κίνησης, τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, καφές, σταθερή τηλεφωνία και internet, στοιχίζουν παραπάνω από χθες, καθώς το 2017 έφερε μαζί του και αλλαγές στη φορολογία.


Ο νέος χρόνος έφερε:
Ανατιμήσεις 3-8 λεπτά στα καύσιμα
Ο Έμμεσος Φόρος Καυσίμων στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Στο υγραέριο κίνησης η αύξηση είναι της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ.
Επιβάρυνση 50 λεπτά έως 1 ευρώ στα τσιγάρα

Παράλληλα, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
Επίσης, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Ακριβότερος ο καφές
Από 1ης Ιανουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
Πιο ακριβοί οι λογαριασμοί σε σταθερά και ίντερνετ
Σε ισχύ τίθεται επίσης τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.
Πηγη: pancreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: