Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Εικόνες ντροπής στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουβών. Δίπλα στο Δημαρχείο και σε σχολεία βρώμα και δυσωδία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στις Γούρνες είναι 738.000 τ.μ.
Το 1953 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μια συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων σε διάφορες θέσεις-κλειδιά. Όπως ἠταν αναμενόμενο οι Αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις ήταν πολύ μισητές από το κοινό ως σύμβολα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια όταν η Ελλάδα απόκτησε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η βάση στις Γούρνες χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο τηλεπικοινωνιών και έκλεισε το 1994. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας πέρασαν στο ελληνικό κράτος, και κάποια κομμάτια γης δόθηκαν στους τοπικούς δήμους, δυστυχώς με περιορισμένη οικονομική βοήθεια για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Στην αρχή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο. Φιλόδοξα σχέδια για σχολεία, πάρκα, έρευνα, αθλητισμό, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα είχαν προταθεί. Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και η γραφειοκρατία οδήγησαν αυτές τις ιδέες στο να μην υλοποιηθούν σύμφωνα με ένα ολοκληρωμἐνο σχέδιο συνολικής αξιοποίησης του χώρου. 

Λεηλασίες ακολούθησαν την καταστροφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των έπιπλα και των αντικειμένων που οι Αμερικανοί άφησαν πίσω. 

Το Kriti-Channel έκανε μια βόλτα και τραβήξαμε ένα βίντεο με την όλη κατάσταση. Είδαμε ότι δίπλα στο Δημαρχείο Γουβών αλλά και στα σχολεία που υπάρχουν ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο, τα κτήρια που δε χρησιμοποιούνται είναι εστία μικροβίων. Με πολύ φόβο μην είναι κάποιος εκεί μέσα, μπήκαμε σε αρκετά κτήρια και είδαμε τι επικρατεί. Σε αυτά τα κτήρια παιδιά του γυμνασίου αλλά και του Λυκείου μπορούν να μπουν ανά πάσα στιγμή πριν ή μετά το μάθημα τους ή ακόμα και σε ένα κενό, μιας και η περίφραξη των σχολείων σε πολλά σημεία είναι σπασμένη και χαλασμένη. 

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους μαθητές, αλλά και στον κάθε επισκέπτη του χώρου, μιας και παραδίπλα είναι το ΔΕΚ (Διεθνές εκθεσιακό κέντρο) όπως και το περίφημο ενυδρείο.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πόσο κοντά είναι όλα αυτά τα κτήρια και πόσο εύκολα επισκέψιμα είναι. Θα δείτε ακόμα και σε τι κατάσταση είναι μέσα, αφού έχουν λεηλατηθεί από ρακοσυλλέκτες, ακόμα και οι βρύσες και οι πόρτες λείπουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: