Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φοροκαταιγίδα σε εξέλιξη: Τι πληρώνουμε, τι αλλάζει το 2018

Σε κατάσταση αμόκ έχει περιέλθει ο μέσος Έλληνας πολίτης λόγω της φοροκαταιγίδας που έχει να αντιμετωπίσει ως το τέλος του χρόνου, αδυνατώντας να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά που πρέπει να πληρώσει, ενώ δεν αναμένεται καθόλου ευκολότερη η επόμενη χρονιά, αφού, ολοκληρώνοντας την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο, αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να ξεκινήσει το Μάρτιο ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι το Σεπτέμβριο, βάσει... μνημονιακών δεσμεύσεων.


Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης μιλάει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα για τους φόρους που έχουμε να πληρώσουμε ως τη λήξη της χρονιάς, αλλά και για το νέο χειμώνα που δεν αναμένεται να είναι ευκολότερος από τον προηγούμενο και, αν κρίνουμε από τον ΕΝΦΙΑ, θα είναι μάλλον δυσκολότερος!
«Εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα αρχίσει να πληρώνεται από το Μάρτιο του 2018. Αυτά έχουν γραφτεί σαν πληροφορίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το έχει επιβεβαιώσει, ούτε υπάρχει βέβαια και κάποια επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό», απαντά στην εφημερίδα μας ο Παύλος Μπαριτάκης.
Πάντως, ούτε υπάρχει διάψευση μέχρι σήμερα σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 2018 ο ΕΝΦΙΑ δε θα αρχίσει από το Σεπτέμβριο, αλλά από το Μάρτιο, κάτι ωστόσο που προβλέπεται από το επικαιροποιημένο 3ο μνημόνιο!..
Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά από ένα κενό δύο μηνών, θα πρέπει να πληρώσουν και πάλι το χαράτσι σε πέντε δόσεις ως τον Ιούλιο του 2018.


Η φοροκαταιγίδα που μας έρχεται
Για να δούμε όμως ποια θα είναι ακριβώς η φοροκαταιγίδα που βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα για φέτος.
«Μέχρι τέλος του χρόνου μένει η τρίτη και τελευταία δόση του Φόρου Εισοδήματος, που πληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου», λέει συγκεκριμένα στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.
«Επίσης, μένουν ακόμα άλλες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Και μένουν και τα τέλη κυκλοφορίας, που αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα».

Και ξεκαθαρίζει ότι αυτός ο φόρος, επειδή έχει να κάνει με τα ακίνητα, είναι ο φόρος με τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%! Κι αυτό έχει να κάνει βέβαια και με το μηχανισμό που έχει στηθεί για την είσπραξή του, δεδομένου ότι, αν δεν πληρωθεί, βεβαιώνεται αμέσως στην εφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του πολίτη που δεν πήγε να πληρώσει...
Στο ερώτημά μας για τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Μπαριτάκης λέει ότι αυτά θα μας αποσταλούν στις αρχές Δεκεμβρίου και θα πρέπει να τα εξοφλήσουμε ως τα τέλη Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τη λήξη του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα. Έχει πει το υπουργείο ότι ίσως κάνει κάποιες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και κάποια άλλα ζητήματα, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση σε τέτοια θέματα. Δε φαίνεται, δηλαδή, να έχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Θα είναι, προφανώς, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα»...


Στους αγρότες
Στην ερώτησή μας τι θα πρέπει να γνωρίζουν για τη νέα χρονιά οι αγρότες, ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί: «Ισχύει και για φέτος το αφορολόγητο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στα 8.500 ευρώ.
Και φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει και για τους μισθωτούς. Και σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, είναι συνδεδεμένος με το εισόδημα.
Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών πληρώνει την κατώτερη ασφαλιστική εισφορά, που ανέρχεται στα 87 ευρώ το μήνα. Δεν έχουμε κάποια αλλαγή, δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι.

Όλες οι δαπάνες οι καλλιεργητικές αφαιρούνται, ενώ υπολογίζεται ως εισόδημα το ποσό της βασικής ενίσχυσης. Τόσο η "πράσινη" ενίσχυση όσο και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγρότες δεν υπολογίζονται και δε φορολογούνται σαν εισόδημα».
Βέβαια, αυτό που ισχύει τόσο για τους αγρότες όσο και τους μισθωτούς είναι ότι από το 2018 και μετά θα έχουμε τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ. Και αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους φορολογούμενους πολίτες.
Επίσης, έχει καταργηθεί και η φοροαπαλλαγή που είχαν οι φορολογούμενοι λόγω ιατρικών δαπανών, ενώ αντιθέτως για το 2018 τη θέση των ιατρικών δαπανών στο "χτίσιμο" του αφορολόγητου θα πάρουν οι δαπάνες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κ.λπ., που δεν υπολογίζονταν μέχρι τώρα.
Και όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, δε θα χρειαστεί η υποβολή αποδείξεων, επειδή αυτοί οι λογαριασμοί, έτσι κι αλλιώς, εξοφλούνται μέσω διατραπεζικών πληρωμών και είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί το 10% της πληρωμής με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.


Ως τις 21 Οκτωβρίου: Κατάθεση "πόθεν έσχες"
Τέλος, όσοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν "πόθεν έσχες", θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαδικασίες μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Μπαριτάκης, αυτοί είναι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι δικαστικοί, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης κ.λπ. Όσοι δεν έχουν μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να υποβάλουν μόνο τα στοιχεία για τα εισοδήματά τους και την κατάσταση των τραπεζικών τους λογαριασμών μέχρι τις 31/12/2016.
Πηγη: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: