Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Νέο «κόλπο» των Γερμανών εις βάρος της Ελλάδας: Εδωσαν 90.100.000 ευρώ και πήραν 480.000.000!


Ακόμα ένα «γερό κόλπο» των Γερμανών εις βάρος της Ελλάδας έρχεται στο φως. Αγόρασαν την Αγροτική Ασφαλιστική (από την Πειραιώς) και μετέφεραν εκβιαστικά σε τράπεζα (HSBC) της χώρας τους τα αποθεματικά!


Οι πονηροί Γερμανοί συμφώνησαν να αγοράσουν την ΑΤΕ Ασφαλιστική αντί 90.100.000 ευρώ το 2014 (την κίνηση έκανε η ERGO Insurance Group, θυγατρική της γερμανικής τράπεζας Munich RE) και έπειτα από δύο χρόνια έβαλαν πρόσθετους όρους στη σύμβαση, ζητώντας εκβιαστικά να τους κατατεθούν τα αποθεματικά ύψους 480.000.000 ευρώ -κατά τον βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρα- στην τράπεζα HSBC της Γερμανίας.

Και όχι μόνο αυτό! Για να ολοκληρωθεί η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, θα πρέπει να μεταβιβαστούν και τα 25 ακίνητα που διαθέτει η εταιρία. Δηλαδή στήθηκε ένα απίστευτο πλιάτσικο με κόστος μόνο 90.100.000 ευρώ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ν. Σταυρουλάκη για την Εφημερίδα Δημοκρατία, για το θέμα υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων στη Βουλή από τον Χρ. Σταϊκούρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Γ. Κουτσούκος, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Τζελεπής, Γ. Μανιάτης) και του Ποταμιού (Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς, Ι. Φωτήλας), και το θέμα εξελίσσεται στο σκάνδαλο των σκανδάλων. Οι ερωτήσεις απευθύνονται προς το ΥΠΟΙΚ, που πήρε τη σχετική απόφαση.


Συγκεκριμένα ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει με λεπτομέρειες τα στάδια του «εγχειρήματος» πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, τονίζοντας τα εξής:
Στις 14 Αυγούστου 2014 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πωλήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην ERGO Insurance Group, θυγατρική εταιρία της τράπεζας Munich RE της Γερμανίας.

Στις 8 Ιανουαρίου 2016 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι η μεν συναλλαγή βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, «αλλά λόγω του μεγάλου διαδραμόντος χρόνου και μεταβολών που επήλθαν σε οικονομικά μεγέθη πρέπει να επικαιροποιηθούν ορισμένα συμβατικά σημεία της συμφωνίας (!), πριν καταστεί δυνατή η οριστική μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών».

Σύμφωνα με καταγγελία του πανελλήνιου συλλόγου των εργαζομένων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής τον Μάιο του 2016 τροποποιήθηκε η σύμβαση του 2014 και στις 6 Ιουλίου 2016 δόθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για μεταφορά του αποθεματικού της εταιρίας, ύψους 480.000.000 ευρώ, σε νέο θεματοφύλακα, τη γνωστή μας HSBC Γερμανίας, και μάλιστα σε περίοδο capital controls. Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα αποθεματικά της εταιρίας, σε μερίσματα και τίτλους, μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, ενώ παρακάμφθηκαν αρμόδια όργανα «επίβλεψης» της διαδικασίας, όπως το ΤΧΣ.

Στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις του «εύθικτου» υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.