Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Όχι, δεν είναι αυτή η Κρήτη

Όχι δεν είναι αυτή η Κρήτη. Δεν είναι τα μαύρα πουκάμισα με τα σαρίκια και τις βέργες ανά χείρας.
Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η κουλτούρα της Κρήτης ο τσαμπουκάς, η δήθεν παλικαριά, η φτιασιδωμένη και εκ του ασφαλούς «επαναστατικότητα» με την αρβύλα, το τζιν, το σαρίκι, το βλοσυρό βλέμμα και το εξεζητημένο «αντριλίκι», το οποίο τροφοδοτεί τα μεσημεριανάδικα ή τις φαντασιώσεις μοναχικών κυριών.
Οι 100 περίπου μαγκουροφόροι από τους 1500 αγρότες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα εναντίον της πολιτικής της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, δεν εξέφραζαν την ψυχή του νησιού.

Αλλοίμονο αν το δεχτούμε αυτό. Αλλοίμονο αν δεχτούμε ότι ο τσάμπα μάγκας, εκείνος ο οποίος πιστεύει ότι τα προβλήματά του θα τα λύσει με τις κατσούνες, ότι αυτός εκπροσωπεί την Κρήτη. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
Προτιμώ τα νέα παιδιά που σεμνά και ταπεινά δουλεύουν σε ιδιωτικές δουλειές προσπαθώντας να βγάλουν μεροκάματο. Προτιμώ τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που το μισό χρόνο μόνο δουλεύουν και αγχώνονται για το μεροκάματο, συχνά χωρίς ρεπό για 6 ολόκληρους μήνες, αλλά σε αυτούς στηρίζεται το τουριστικό προϊόν του νησιού που είναι και η μεγαλύτερη οικονομική του δραστηριότητα. Προτιμώ τους επιστήμονες και τους φοιτητές που δουλεύουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού. Προτιμώ τους μικροεμπόρους, που πασχίζουν με ώρες ατέλειωτες δουλειάς να κρατήσουν το μαγαζί τους. Προτιμώ όλους εκείνους που με κόπο και ιδρώτα βγάζουν το ψωμί τους χωρίς να πουλούν αντριλίκι, μαγκιά, δήθεν λεβεντοσύνη, δήθεν πρεπιά.

Σέβομαι και τιμώ τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης που με κόπο και ιδρώτα βγάζουν το ψωμί τους ως σοβαροί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Δεν μου αρέσουν εκείνοι που το «παίζουν» λεβέντες και καπετάνιοι και μέσα από αυτό το ρόλο στην ουσία, βγάζουν τα προς το ζην.    Πρέπει κάποτε να συζητήσουμε σοβαρά πράγματι, το αγροτικό ζήτημα του νησιού. Με όρους όμως καινοτομίας, παραγωγικότητας, κόστους, επιβαρύνσεων και όλα εκείνα για τα οποία πρέπει να γίνεται σοβαρή συζήτηση.
 Όμως εικόνες όπως αυτές που «θαύμασε» το πανελλήνιο σήμερα στην Αθήνα από ορισμένους που δηλώνουν αγρότες της Κρήτης, μόνο την Κρήτη και τους κρητικούς δεν τιμούν.
Πηγη: cretewoman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: