Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Η Κόλαση του Δάντη: 91 φωτιές σε ένα 24ωρο

Σε εικόνες από την Κόλαση του Δάντη παραπέμπει ο ουρανός πάνω από το πύρινο μέτωπο σε Κάλαμο και τις γύρω περιοχές, με τον καπνό να έχει «πνίξει» το φως της ημέρας.



Η φωτιά σχηματίζει μέτωπο πολλών χιλιομέτρων ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχθεί και ο στρατός . Οι εικόνες αποκάλυψης είναι συγκλονιστικές ενώ εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι. Στάχτη έχουν γίνει τουλάχιστον 12.000 στρέμματα, στις φλόγες πολλά σπίτια.
Κάλαμος, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά είναι τα τρία βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική μετά τη χθεσινή μέρα όπου εκδηλώθηκαν 91 φωτιές.
O Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ομολογεί μετά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα»!
Aπό ποιους και γιατί, η ΕΥΠ και οι αρμόδιες Υπηρεσίες τι κάνουν ή τι έκαναν για να το αποτρέψουν;
Αυτό βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».
Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των πυροσβεστών, λέγοντας ότι «στο νησί έχουμε καταστροφές μόνο σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι σε σπίτια και οικισμούς, γεγονός που φανερώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα και η καταλυτική παρουσία του κράτους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το “παρών”, στη Ζάκυνθο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.
Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες βρέθηκε ο ίδιος στο μέτωπο του Αγαλά και είδε από κοντά την μανία της πύρινης λαίλαπας, ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές».
«Αυτοί οι άθλιοι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις περιουσίες των ανθρώπων, ούτε τις ανθρώπινες ζωές» δήλωσε για τους εμπρηστές της Ζακύνθου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων και της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, ο Στρατός καλείται για άλλη μια φορά να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Ο Στρατός συνδράμει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής με πέντε βαρέα ερπυστριοφόρα οχήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και τρία ελικόπτερα Chinook, πεζοπόρο τμήμα τριάντα ανδρών βρίσκονται στις περιοχές Κάλαμου, Βαρνάβα.
Την απόγνωση του για την κατάσταση που επικρατεί με την πύρινη λαίλαπα που καίει ακόμη και σήμερα εξέφρασε ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης.
«Να μας βοηθήσει η Παναγία να μην έχουμε θύματα, γιατί το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα χθες το βράδυ μας βοήθησε η Παναγία, αυτό έχω να πω» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση, γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, φυσάει διαβολεμένα. Να μας βοηθήσει η Παναγία να μην έχουμε μεγαλύτερη ζημιά. Σήμερα βλέπουμε το εύρος και το μέγεθος της καταστροφής. Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, το πύρινο μέτωπο είναι μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου στη θέση Ούλμπερι» ανέφερε ο κ. Ρούσσης.
Παράλληλα ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα τρία ελικόπτερα είναι το απόλυτο τίποτα. Αλλά για να κατασβεστεί η συγκεκριμένη φωτιά πρέπει να κατασβεστεί από τον αέρα. Δεν σβήνεται αυτή η φωτιά, έχει τεράστια μέτωπα».
Το μπαράζ των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και η πολύ δύσκολη κατάσταση στον Κάλαμο έχουν φέρει στα όρια του το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, καθώς όλες οι δυνάμεις είναι διεσπαρμένες και έχουν υποστεί μεγάλη καταπόνηση.
Μόνο το 24ωρο που πέρασε στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές.
Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 13-08-2017 έως την 06:00 της 14-08-2017, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε την περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Το είχε ζητήσει ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στο νησί, κάποιες από την Παρασκευή.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το νησί καιγόταν σε έξι σημεία και το βράδυ προστέθηκαν ακόμα τρεις εστίες. Τέσσερις από τις φωτιές ξέσπασαν σε διάστημα περίπου μίας ώρας, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Στη Ζάκυνθο οι σοβαρότερες φωτιές που εκδηλώθηκαν είναι:
Στις 11/08/2017 και περί Ω/13:33 στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα
στις 12/08/2017 και περί Ω/15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
στις 12/08/2017 και περί Ω/23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
στις 12/08/2017 και περί Ω/23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
στις 13/08/2017 και περί Ω/00:30 στην περιοχή Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων
στις 13/08/2017 και περί Ω/00:32 στην περιοχή Σκούτα ‘Ανω Βολίμων
Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 1 Ε/Π.
Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Κεφαλονιά:
Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:35 στην περιοχή Δοριζάτα
Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:37 στην περιοχή Καραβάδος
Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:23 στην περιοχή Σβορωνάτα
Τρία διαφορετικά μέτωπα φωτιάς είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στο Καπανδρίτι. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αναλήψεως με αποτέλεσμα αυτό να εκκενωθεί.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου κ. Μιχάλης Ντάσης, πολλά σπίτια απειλούνται από τον πύρινο εφιάλτη, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχει μια εγκλωβισμένη γυναίκα επί της οδού Βάρναλη.
Όπως τόνισε ο κ. Ντάσης πολλοί αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, κυρίως οι ηλικιωμένοι οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 13:00 μετά το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Παρόλα αυτά, οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό το έργο της κατάσβεσης και σύμφωνα με το amaliadanews.gr, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί αμέσως το χωριό Ανάληψη.
Εδώ και σχεδόν δυο 24ωρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες όχι μόνο στην Αττική που ζει τις χειρότερες φωτιές του φετεινού καλοκαιριού αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η κόπωση είναι μεγάλη και οι προσπάθειες που καταβάλλουν είναι υπεράνθρωπες για να θέσουν υπο έλεγχο τα μέτωπα που συνεχώς ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο σε Βαρνάβα, Κάλαμο και Καπανδρίτι.
Πηγη: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: