Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η πρώτη ευχετήρια κάρτα που σχεδιάστηκε για τα Χριστούγεννα

Εκατομμύρια ευχετήριες κάρτες στέλνονται σε αγαπημένους φίλους και συγγενείς σε όλο τον κόσμο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ποια είναι όμως η πρώτη κάρτα που σχεδιάστηκε για τα Χριστούγεννα;
Ο Λονδρέζος ζωγράφος Κάλκοτ Χόρλεϊ είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα την 1η Μαΐου του 1843 έπειτα από παράκληση του καλού του φίλου, Χένρι Κόουλ, δημόσιο υπάλληλο με μεγάλο ενδιαφέρον για τη τέχνη και το design.

Στην κάρτα διακρίνεται μια κλασική οικογένεια της εποχής που αποτελείται από τρεις γενιές και πίνουν κρασί ενώ η εικόνα αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη λόγω του κρασιού που καταναλώνεται από το παιδί. Οι δυο άκρες της κάρτας δείχνουν ανθρώπους να χαρίζουν ψωμί και ρούχα σε φτωχούς. Στο κάτω μέρος γράφει «A Merry Christmas and Happy New Year To You» (Καλά Χριστούγεννα και Χαρούμενο το Νέο Έτος).
Την ίδια χρονιά τυπώθηκαν λιθογραφικά συνολικά 1.000 κάρτες από τις οποίες ο Κόουλ κράτησε μόνο την μια την οποία έστειλε στην γιαγιά του. Από αυτές υπάρχουν ακόμα δώδεκα κάρτες σε ιδιωτικές συλλογές ενώ μια κάρτα πουλήθηκε 8.500 λίρες το 2005.
Το παράξενο όμως είναι πως η κάρτα δεν απεικονίζει ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τοπίο και δεν θυμίζει καθόλου το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάρτες στην Αγγλία απεικόνιζαν πολύ σπάνια θρησκευτικά θέματα, ενώ πιο συχνή ήταν η θεματολογία με ανοιξιάτικα τοπία και νεράιδες που δείχνουν τον ερχομό της άνοιξης. Γνωστές ήταν και οι χιουμοριστικές εικόνες με μικρά παιδιά και ζώα.

Με την πορεία του χρόνου, τα χριστουγεννιάτικα τοπία και οι σκηνές με τον Αϊ-Βασίλη και τους χιονάνθρωπους, κυριάρχησαν στις ευχετήριες κάρτες.

Πηγη: pancreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: