Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Δωρεάν φάρμακα από 1η Αυγούστου για άπορους και ανασφάλιστους


Με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι-ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής.


Με καθυστέρηση δύο μηνών από τις αρχικές προαναγγελίες και σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας για την αναγκαιότητα δημιουργίας ασπίδας προστασίας των ευάλωτων ομάδων, πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι, από 1η Αυγούστου θα προμηθεύονται δωρεάν τα φάρμακά τους.
Όπως αναφέρει μάλιστα η νέα εγκύκλιος, δε θα ισχύει ούτε το 1ευρώ ανά συνταγή, για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι εξισώνονται τα δικαιώματα πρόσβασης όλων των πολιτών, δηλαδή ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι-ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής.
Η οικονομική αδυναμία των ανασφάλιστων θα επιβεβαιώνεται από τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ), εφαρμογή που κανονικά θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο.
Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ανασφάλιστοι-οικονομικά αδύναμοι, θεωρούνται όσοι έχουν πραγματικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ.
Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα φάρμακά τους ενώ θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων ενώ τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.
Πηγη: fox6.gr