Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά από τα γυναικεία;


Εσύ, άνδρα αναγνώστη, καθώς βάζεις πλυντήριο και ξεχωρίζεις τα δικά σου πουκάμισα από τα πουκάμισα της κοπέλας σου, μήπως διαπιστώνεις μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά;


Μήπως έχεις αναρωτηθεί γιατί τα κουμπιά στο πουκάμισό σου είναι στη δεξιά του πλευρά και κουμπώνουν προς τα αριστερά, ενώ στα γυναικεία πουκάμισα είναι από την αριστερή πλευρά και κουμπώνουν προς τα δεξιά; Λοιπόν υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα -ιστορική- αιτία για το γεγονός αυτό. 
Όλα ξεκίνησαν αρκετούς αιώνες πριν και συγκεκριμένα, τον 13ο αιώνα, όταν και ανακαλύφθηκαν τα κουμπιά, τα οποία όπως κάθε νέα τεχνολογία, ήταν πολύ ακριβά. Το πουκάμισο ήταν ένα ρούχο που απευθυνόταν μόνο σε άντρες αρχικά.

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δεξιόχειρες, αποφασίστηκε τα κουμπιά να μπουν στην αριστερή πλευρά για να κουμπώνονται πιο εύκολα τα πουκάμισα. Τα κουμπιά στα γυναικεία ρούχα ήρθαν αργότερα, ωστόσο και πάλι ήταν είδος πολυτελείας για τα ενδύματα και επιλογή για αριστοκράτισσες. 


Σε αυτή την περίπτωση, όμως, επειδή οι γυναίκες για τις οποίες προορίζονταν τα πουκάμισα δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αποφασίστηκε τα κουμπιά να μπουν στην αντίθετη πλευρά από αυτή των ανδρικών πουκαμίσων για να είναι πιο εύκολο για κάποια υπηρέτρια που στεκόταν απέναντι σε μια πλούσια κυρία, να κουμπώσει το πουκάμισό της.

Πηγή: tilestwra.com