Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Τι δεν θα ζητήσετε ποτέ από ένα Κρητικό



Από έναν κρητικό, μπορείτε να ζητήσετε ότι θέλετε. Μπορείτε να του ζητήσετε τον ουρανό με τ’ άστρα! Θα είναι σίγουρα πρόθυμος να σας εξυπηρετήσει!

Προσέξετε όμως γιατί αν του ζητήσετε ορισμένα πράγματα, θα το μετανιώσετε! Θα μπερδευτείτε, και η δουλειά θα πάει απ’ το κακό στο χειρότερο! Θα είναι χάσιμο χρόνου, και προ παντός δεν θα εξυπηρετηθείτε! Έτσι θα ήταν προτιμότερο τα παρακάτω να τα αποφύγετε!


Για του λόγου το αληθές, δεν θα του ζητήσετε ποτέ ένα κλειδί! Γιατί εσείς κλειδί του ζητήσατε, εκείνος όμως θα σας φέρει μια βρύση!
Μην του ζητήσετε ποτέ σύρμα για να δέσετε κάτι… Εκείνος θα σας φέρει ολόκληρο συρτάρι από το ντουλάπι!
Μην του ζητήσετε ποτέ μια τάβλα! Εκείνος θα σηκώσει στην πλάτη του ολόκληρο τραπέζι και θα σας το φέρει!
Μην του ζητήσετε ποτέ νήμα…. Αυτός, ή κανένα μεγάλο καρφί θα σας φέρει, η ένα μυτερό ξύλο!
Μην του ζητήσετε να σας φέρει ένα… πούμα! Αλλά και να σας φέρει μην ανησυχείτε, δεν θα σας κατασπαράξει, γιατί ο κρητικός, θα πάει εκεί που έχει τα παλιά κατσαρολικά η μάνα του, και θα σας φέρει ένα καπάκι κατσαρόλας!
Μην του ζητάτε για προίκα ένα ωραίο κτήμα και κάνετε όνειρα… Θα απογοητευτείτε όταν απλά θα δείτε πως αυτός σας έφερε ένα …γάιδαρο! Άντε μπορεί και κανένα μουλάρι…
Μην του ζητήσετε ποτέ για το μέσον σας κάποιο σπουδαίο υπουργό! Εκείνος θα σας φέρει ένα σκονισμένο κάλφα βοηθό της οικοδομής γεμάτο λάσπες!

Μην ζητήσετε σάκο για τον ρουχισμό σας… Θα σας φέρει ένα ωραιότατο σακάκι!
Κι αν θέλετε να ζεσταθείτε και θέλετε να του ζητήσετε πράγματι μια καπότα να ρίξετε στην πλάτη σας… Τη βάψατε! Εκείνος θα κάνει μεν χαρά, και με το δίκιο του, αφού θα σας φέρει ένα προφυλακτικό!Εσείς δεν ξέρω πως θα τα ξεκαθαρίσετε με το προφυλακτικό που θα φέρει….
Μην του ζητήσετε έναν ωραίο καβαλάρη, όπως τον ονειρεύεστε, γιατί θα σαν φέρει το στήριγμα της λύρας που στηρίζει τις χορδές!
Ποτέ μην ζητήσετε την παλάμη του να σας την δώσει… Εκείνος θα σας φέρει το φτυάρι! Και ελπίζουμε όχι στο κεφάλι!
Μην του ζητήσετε ποτέ το ξυλίκι που παίζατε παιδιά… Θα σας φέρει τον παλιό πλάστη της μάνας του!
Μην του ζητήσετε ποτέ λίγη φούντα να δείτε πως είναι… Θα καταλάβει λάθος και θα κόψει ένα δροσερό λιόκλαδο από την ελιά να σας το προσφέρει!
Μην του ζητήσετε ποτέ έναν πίνακα, που τυχόν θέλετε να γράφετε σημειώσεις… Θα εκπλαγείτε όταν δείτε να σας φέρνει ολόκληρο καζάνι, μάλιστα τεράστιο, από εκείνα που βράζουν το γάλα οι βοσκοί!
Μην του πείτε πως θέλετε ένα σανίδι… Εκείνος θα έρθει με μια τσάπα και θα σας κάνει γύρω σας ένα μεγάλο αυλάκι!
Κυρίως βέβαια μην του πείτε ποτέ μα ποτέ, πως θα θέλατε ένα πουλί! Εκείνος πάλι σίγουρα θα καταλάβει λάθος, και σίγουρα για να σας εξυπηρετήσει θα ξεσκιστεί να σας το φέρει…
Εσείς όμως από τη μεριά σας μην του το δείξατε, το πόσο απογοητευτήκατε …. σαν είδατε να σας φέρνει απλά ένα …γραμματόσημο!
Κείμενο- φωτοφραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης