Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

10 νόστιμα σπιτικά σνακ για το σχολείο



Πόσα τοστ πια να φάει ένα παιδί; Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα, πρωτότυπα και λίγο-πολύ εύκολα σνακ για το σχολικό κολατσιό, που δεν θα χορταίνουν να τρώνε!

Μπάρες δημητριακών με βερίκοκο και σοκολάτα

Υλικά (για 6 μπάρες):
1 ½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα
½ κούπα ωμά, ψημένα αμύγδαλα
2 κ.σ. τριμμένη και ψημένη καρύδα
Χοντρό αλάτι
12 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Βάλτε στο μούλτι τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τη μία κουταλιά καρύδα και μία τσιμπιά αλάτι και «χτυπήστε» τα μέχρι να γίνουν τρίμμα.
Απλώστε το μείγμα σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι και πιέστε το καλά με τα δάχτυλα. Ρίξτε από πάνω τη σοκολάτα και την υπόλοιπη καρύδα.
Μεταφέρετε το ταψάκι στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά. Στη συνέχεια κόψτε το σε έξι λωρίδες ώστε να προκύψουν έξι μπάρες.

Κράκερς με λιναρόσπορο και κρεμμύδια

Υλικά (για περίπου 60 κομμάτια):
¼ της κούπας λιναρόσπορο και ¼ της κούπας τριμμένο λιναρόσπορο
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. baking powder
½ κ.γ. χοντρό αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
1 κ.σ. και 1 κ.γ. τριμμένο κρεμμύδι
1 κ.σ. και 1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ κούπα αποβουτυρωμένο γάλα
1 ασπράδι από μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, με σχάρες στο ανώτερο και χαμηλότερο επίπεδο. Βάλτε όλον τον λιναρόσπορο, το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ του μίξτερ και «χτυπήστε» τα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (για 2 λεπτά). Ανακατέψτε μέσα το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα ρίξτε το γάλα. Αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθούν (όχι πολύ).
Χωρίστε τη ζύμη που έχει προκύψει στη μέση. Απλώστε το κάθε μέρος σε ελαφρώς αλευρωμένο ταψάκι και έπειτα μεταφέρετέ το σε χαρτί ψησίματος. Κόψτε το κάθε ένα σε τετράγωνα με τη ροδέλα της πίτσας (υπολογίστε από την κάθε ζύμη να προκύψουν περίπου 30 κρακεράκια).
Απλώστε με το πινέλο ασπράδι αυγού πάνω από την κάθε ζύμη και ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι από πάνω, αν θέλετε. Ψήστε ταυτόχρονα μέχρι να σφίξουν κάπως οι ζύμες, για 20 λεπτά και μετά ανεβοκατεβάστε τις σχάρες στον φούρνο και γυρίστε τα κράκερ από την άλλη πλευρά. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά.
Όταν θα είναι έτοιμα αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορείτε να δίνετε κάθε μέρα στα παιδιά από λίγα, με μερικά κομμάτια από το αγαπημένο τους κίτρινο τυρί.

Muffins με μπανάνα και καρύδια

Υλικά:
200 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
540 γρ. μπανάνα, αλεσμένη σε πουρέ
200 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
300 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. κανέλα, σκόνη
3 γρ. αλάτι
50 γρ. σταφίδα μαύρη
80 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα
βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία της φόρμας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα «στερεά» υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, σε υψηλή ταχύτητα, τη μπανάνα και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.


Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε τα «στερεά» υλικά σιγά-σιγά, περιμένοντας δηλαδή να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προτού προσθέσετε την επόμενη δόση. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως το μίγμα, αλλά όχι παραπάνω. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Τοποθετείτε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 20 περίπου λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο τα muffins, τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο και τα αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Συνταγή εμπνευσμένη από την ιστοσελίδα www.yiannislucacos.gr.

Αλμυρό κέικ με παριζάκι

Υλικά:
4 πίτες για σουβλάκια
1 παριζάκι
300 γρ. γάλα
4 αβγά
100 γρ. κεφαλοτύρι
2 κλων. θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πίτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στο μούλτι για να τις αλέσετε σε μικρά κομμάτια. Δεν θέλετε να γίνουν εντελώς ψίχουλα, θέλετε και μικρά κομματάκια.
Βάζετε τις θρυμματισμένες πίτες σε μεγάλο μπολ. Κόβετε το παριζάκι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε επίσης στο μπλέντερ και το αλέθετε με διακεκομμένες κινήσεις για να χοντροαλεστεί. Το προσθέτετε στις πίτες και ανακατεύετε. Αλέθετε στο μπλέντερ και το κεφαλοτύρι πολύ ψιλό και το προσθέτετε στο μείγμα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
Χτυπάτε σε μπολ 4 αβγά και τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το γάλα. Αρωματίζετε με λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα κέικ και αδειάζετε μέσα το μείγμα χωρίς να το πιέσετε πολύ. Στρώνετε απαλά την επιφάνειά του και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Συνταγή από: http://www.chefonair.gr/

Ταπεράκι με λαχανικά



Κόψτε λωριδίτσες καρότου και βάλτε τις σε ένα ταπεράκι μαζί με μερικά πλυμένα ντοματίνια τσέρι. Μαζί μπορείτε να δώσετε στο παιδί και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Ρολάκια γαλοπούλας με τυρί κρέμα

Υλικά:
2 φέτες ψωμί του τοστ
1 κ.σ. τυρί κρέμα
2 φέτες γαλοπούλα
Εκτέλεση:
Κόψτε την κόρα από τις φέτες και με έναν πλάστη ανοίξτε τις καλά, τόσο ώστε να γίνουν λεπτά φύλλα. Απλώστε σε κάθε φέτα τυρί κρέμα και από πάνω βάλτε μία φέτα γαλοπούλα. Τυλίξτε τα δύο ρολάκια σφιχτά και στερεώστε τα με οδοντογλυφίδες.

Λαχανικά σε αραβική πίτα

Ψιλοκόψτε ντομάτα, αγγούρι, λάχανο και καρότο, προσθέστε λεπτές λωρίδες του αγαπημένου τους κίτρινου τυριού και γεμίστε με αυτά μία αραβική πίτα που θα κόψετε στη μέση. Αν τους αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χούμους.

Bagel με ταχίνι και μέλι

Πανεύκολο και γρήγορα. Πάρτε φρέσκα ψωμάκια τύπου bagel και απλώστε μέσα μπόλικο ταχίνι και μέλι!

Η πιο εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα

Υλικά:
2 αυγά
1 κούπα λάδι
1 κούπα γάλα
1 κομμάτι φέτα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση:
Λαδώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι 25χ25. Σε μπολ χτυπάτε με το πιρούνι τα αυγά, το λάδι, την τριμμένη φέτα και το αλεύρι.
Ρίχνετε τη ζύμη στο ταψάκι, τρίβετε λίγο τυράκι ακόμη για να είναι πιο τραγανή και αν θέλετε προσθέτετε και λίγο δυόσμο για άρωμα.
Ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Σπιτικά σταφιδόψωμα

Υλικά:
420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. μέλι
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά 9 γρ.
1 1/2 κ.γ. αλάτι
200 γρ. σταφίδες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύετε τα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχετε χρόνο για να περιμένετε το γάλα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να το ζεστάνετε μόνο του στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι. Η θερμοκρασία του, όμως, δεν πρέπει να είναι υψηλή.
Αφήνετε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζετε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύετε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ. Προσθέτετε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύετε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο. Προσθέτετε και τις σταφίδες και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.
Βάζετε τη ζύμη σε μπολ που έχετε λαδώσει και αφού πασπαλίσετε λίγο αλεύρι πάνω κλείνετε με ζελατίνα και κάνετε 2-3 τρύπες. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αδειάζετε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβετε σε 16 κομμάτια και πλάθετε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλετε, π.χ. κοτσιδάκια. Βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψετε καλά, αλείφετε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.
Συνταγή Άκη Πετρετζίκη

Το διαβασαμε εδώ: mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: