Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα ευκαιρία για χρέη προς Ταμεία - Εφορία



Ασφαλιστική ενημερότητα και πάγωμα των παλαιών οφειλών για όσους πληρώνουν τις τρέχου- σες εισφορές. Θεσπίζονται κίνητρα παραμονής στις υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Δέσμη μέτρων σε τέσσερις πυλώνες για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στόχος είναι να τονωθούν τα έσοδα του συστήματος και να αποφευχθεί οποιαδήποτε διεύρυνση της «μαύρης τρύπας».

Δεδομένης της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017 για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, της υστέρησης στα έσοδα και του πλήθους των οφειλετών που βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ρίχνεται στη «μητέρα των μαχών» και επεξεργάζεται μέτρα για να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τριπλέτα μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς επίσης και κλιμακούμενη – ανάλογα με το ύψος του χρέους – αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές για τους μισθωτούς τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έθνος, η προωθούμενη φόρμουλα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
– «Πάγωμα» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην επιβαρύνεται το χρέος με περαιτέρω προσαυξήσεις, αρκεί ο ασφαλισμένος από 1/1/2017 να πληρώνει σταθερά τις τρέχουσες εισφορές του.
Όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2017 θα μπορούν να να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι «κεφαλαιοποιώντας» τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
– Ανταλλαγή του «παγωμένου» ληξιπρόθεσμου χρέους με ασφαλιστικό χρόνο για τους οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ.

– Κίνητρα για όσους παραμένουν στις ρυθμίσεις και είναι συνεπείς.
– Διαφορετικού τύπου προσέγγιση σχεδιάζει το ΙΚΑ για τις επιχειρήσεις που χρωστούν εισφορές για τους μισθωτούς τους.

Πηγή: pancreta 

Δεν υπάρχουν σχόλια: