Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Αφιερωμένο στα γενέθλια του Ευγένιου Γκεραρντάκη...

O Ευγένιος Γκέραρντ ή Γκεραρντάκης (εδώ και χρόνια), γιόρτασε μέσα στην Κυριακή που αφήσαμε πίσω μας τα γενέθλιά του (φωτό από την Ελιά)!
Έκλεισε 77 χρόνια ζωής και εμείς του ετοιμάσαμε τις δικές του "Αθλητικές Ιστορίες" για να τον τιμήσουμε. Ο Eugène Gerards (στα ολλανδικά) γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας στις 7 Μαΐου του 1940...

Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος φοίτησε στη σχολή προπονητών ποδοσφαίρου της Κολονίας (Γερμανία). Έχει δίπλωμα Ψυχολογίας αλλά και... πιλότου αφού αυτή τη δουλειά ονειρευόταν μικρός πως θα κάνει!
Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην ολλανδική Φορτούνα Σίταρντ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών. Το 1974 ανέλαβε βοηθός προπονητή της Ρόντα ΤΚΚ και στον πάγκο αυτής της ομάδας παρέμεινε επί 11 χρόνια. Από το 1985, οπότε και ήρθε στην Ελλάδα, ως το 2000 ήταν προπονητής του ΟΦΗ. Με την κρητική ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987 ενώ ήταν και φιναλίστ σε ένα τελικό. Το 2000 ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ και το 2001 πήγε στην Κύπρο και στον ΑΠΟΕΛ όπου στέφθηκε πρωταθλητής! Το 2002 ανέλαβε τον Ηρακλή. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ανελαβε ως προπονητής στην Παναχαϊκή, απ'όπου αποχώρησε ύστερα από μόλις δύο μήνες.
Ο ΟΦΗ τον τίμησε το 2000 με φιλικό στο "Γεντί Κουλέ" ενώ έφτιαξε αργότερα και το... ξεχωριστό κάθισμα Γκέραρντ στο γήπεδο. Μάλιστα σχολιάζοντας την ενέργεια της ΠΑΕ ΟΦΗ (ήταν πρόταση του γιατρού της ομάδας Γιώργου Στεφανουδάκη) να τοποθετήσει ειδικό κάθισμα για τον ίδιο στην Θύρα 9 του «Γεντί Κουλέ» με το σήμα του ΟΦΗ και το ονοματεπώνυμό του, ο Ολλανδός αναφέρει:
«Νομίζω ότι είναι πολύ τιμητικό να υπάρχει μία καρέκλα μόνο για τον Γκέραρντ στο γήπεδο. Καλό για μένα προσωπικά. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είναι κίνηση του Γιώργου Στεφανουδάκη. Καλός φίλος, καλός άνθρωπος και καλός γιατρός ο Στεφανουδάκης. Με αγαπάνε εδώ. Και ο κόσμος δεν με ξεχνάει. Στον ΟΦΗ άλλωστε έμεινα για 15 χρόνια»...
Ο Ντιάρα και οι άλλοι...

Μετά από ένα σκληρό παιχνίδι, στο ακατάλληλο γήπεδο της Προοδευτικής, είκοσι χρόνια πριν (1997), ο ΟΦΗ έχει φύγει με βαθμό (τελικό σκορ 2-2). Κορυφαίος εκείνη την ημέρα ο νεαρός Μοχάμεντ Ντιάρα! Στη συνέντευξη Τύπου είχαμε ζητήσει από τον Ευγένιο Γκέραρντ να κάνει ένα σχόλιο αλλά μάλλον δεν ήθελε να... δώσει αέρα στον μικρό! "Ε, μαύρος είναι", είπε και λύθηκαν όλοι στα γέλια!
Ήξεραν όμως όλοι πως δεν το είχε πει ρατσιστικά! Κάθε άλλο! Ο Ολλανδός-που εξάλλου ήταν μετρ της ψυχολογίας-από τότε είχε αναπτύξει ιδαίτερη σχέση με την Αφρική και ουσιαστικά ανέδειξε έναν παίκτη που έπαιξε στη Ρεάλ Μαδρίτης! Ο ίδιος ολοκλήρωσε ποδοσφαιρικά το Νίκο Μαχλά που αργότερα πήρε μέχρι και "χρυσό ευρωπαικό παπούτσι", ο ίδιος ανέδειξε πολλούς Κρητικούς και όχι μόνο ποδοσφαιριστές! Είναι πολλά τα παράσημα για τον Γκεραρντάκη, όπως π.χ. η επιμονή του για να αποκτήσει ο ΟΦΗ αθλητικό κέντρο αλλά και οργάνωση σε πολλά επίπεδα! Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε στο σημερινό αφιέρωμα που κάνουμε για τιμήσουμε τα γενέθλιά του (γιορτάζει αύριο κλείνοντας τα 77) είναι πως από αυτή την προσωπικότητα κερδίσαμε όλοι! Μάθαμε, πήραμε πολλά, όσοι προλάβαμε να τον ζήσουμε σαν προπονητή αλλά και σκάουτερ! Όσοι πήγαμε σε συνέντευξη Τύπου ή πήραμε μια συνέντευξη από τον ίδιο, όσοι είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του έστω μια φορά! Χρόνια σου πολλά μίστερ και σε ευχαριστούμε! Και θα κλείσουμε-μιας και σήμερα υπάρχει τελικός Κυπέλλου Ελλάδος-με τον τελικό του Γκέραρντ, τον τελικό του ΟΦΗ...
Η βραδιά του Κυπέλλου
Ήταν ένα αρκετά ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, αυτό της 21ης Ιουνίου του 1987, όταν στο ΟΑΚΑ ο ΟΦΗ κλήθηκε να γράψει ιστορία και να πάρει το Κύπελλο κόντρα στον Ηρακλή του τεράστιου Χατζηπαναγή!

Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1 στην κανονική του διάρκεια με τον Κωφίδη να ανοίγει το σκορ στο 30' για τον Ηρακλή με σουτ και τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη να ισοφαρίζει σε 1-1 με κεφαλιά στο 34' μετά από σέντρα του Γρηγόρη Παπαβασιλείου.
Στην παράταση καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να πετύχει γκολ και έτσι οδηγηθήκαμε στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί ο νεαρός τότε γκολκίπερ Μύρων Σηφάκης πήρε την κρητική ομάδα στις πλάτες του και με δύο εξαιρετικές επεμβάσεις στα πέναλτι των Ζήφκα και Αδάμου χάρισε τη νίκη και παράλληλα την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στον ΟΦΗ με 1-3 στα πέναλτι. Σε ένα περίπου μήνα συμπληρώνονται 30 ολόκληρα χρόνια από τότε!
Η διαδικασία των πέναλτι: Ζούντμπι άουτ, Χαραλαμπίδης και 1-0, Ζήφκας: απέκρουσε ο Σηφάκης, Τσινός και 2-0
Δ. Παπαδόπουλος: μειώνει 2-1, Γρ. Παπαβασιλείου: φτάνει στο 3-1, Αδάμου: απέκρουσε ο Σηφάκης
ΟΦΗ: Σηφάκης, Γκουλής, Βασιλείου, Τσινός (102' Ανδρεανίδης), Ίσις, Περσίας, Γρ. Παπαβασιλείου, Γρ. Χαραλαμπίδης, Νιόπλιας (94' Καρυώτης), Σαμαράς
Ηρακλής: Γκεοργκίεφ, Λευκόπουλος, Ζήφκας, Βακαλόπουλος, Ηλιάδης, Κωφίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Ζούντμπι, Αναστασιάδης, Χατζηπαναγής (98' Αδάμου), Καραϊσκος (57'  Γ. Παπαδόπουλος)

Πηγη: 
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: