Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΠΥΡΟ ΧΑΙΡΕΤΗ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ο Σύλλογος μας διοργανώνει πολιτιστικό διήμερο το Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαίου.

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο χώρο μας έκθεση ζωγραφικής και χειροτεχνημάτων του συγχωριανού μας Σπύρου Χαιρέτη.


Σας προσκαλούμε να περευρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας τον εν λόγω αυτοδίδακτο και πολυτάλαντο καλλιτέχνη.

Ώρες λειτουργίας:Σάββατο & Κυριακή 18.00 - 21.00

Με εκτίμηση το ΔΣ του Συλλόγου


 Σπύρος Χαιρέτης με καταγωγή απο το Καμάρι του Νομού Ηρακλείου ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα για πολλά χρόνια, και διατηρούσε το μικρό του κατάστημα δίπλα στην Αρμένικη εκκλησία στην περιοχή καμαράκι στο Ηράκλειο Κρήτης. Καλλιτέχνης στο να μπαλώνει παπούτσια, να πιάνει ένα κομμάτι  δέρμα και  με το καλαπόδι να το κάνει στιβάνι, μπότα.
Τον θυμάμε μικρός να πηγαίνω με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου και να τον βέλπω χωμένο μπροστά στον πάγκο του ανάμεσα σε δέρματα και κόλλες, φορώντας την ποδιά του.

Ο Σπύρος Χαιρέτης συνταξιούχος όπως είπαμε παραπάνω βρήκε πλέον περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί πιο ενεργά με το μεράκι του που δεν είναι άλλο απο την ζωγραφική και την ξυλογλυπτική.

Ενας ανήσυχος Άνθρωπος ήταν πάντα, και τα χέρια του πάντα δούλευαν απο τις εντολές που έστελνε το μυαλό του και η ματιά του.


Ζωγράφισε πάνω σε πέτρα, σκάλισε κορμούς δέντρων, έγραψε ποίηση, διάβασε πολλά βιβλία και έμαθε Ιταλικά. Γερός και δυνατός ακόμα κοντά στα 80 του χρόνια συνεχίζει να αγωνίζεται και να εκπλήσει τον κόσμο και τους φίλους του με τις δημιουργίες του.

Μια βόλτα στην περιοχή Σπήλια λίγο παραπάνω απο την Κνωσό στο σπίτι του Σπύρου Χαιρέτη ενός συνταξιούχου τζαγκάρη απο την επαγγελματική του δράση, αλλά ακόμα ενός μάχιμου ανθρώπου απο την καλλιτεχνική του υπόσταση.
Πέτρα πέτρα, εκατοστό εκατοστό έχτισε την αυλή του, την πελέκησε την φύτεψε, την σμίλεψε με αγάπη και φροντίδα, και την έντυσε με κρητική γή και με ιδέες και προιόντα της.

Κειμενο-φωτογραφιες: Αντωνης Γενναρακης