Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τι θα κάνετε αν καείτε από τον ήλιο. Ανακουφιστείτε με απλές μεθόδους


Οι ειδικοί το φωνάζουν καθημερινά, εδώ και χρόνια: ποτέ μην κυκλοφορείτε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, καπέλο, ομπρέλα και όλα τα συναφή.
Αν αγνοήσατε τις οδηγίες τους ή παρόλο που προσέχετε, δεν καταφέρατε να γλιτώσετε το κάψιμο, δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε φυσικά.
Το μπάνιο στη θάλασσα ήταν υπέροχο: κολυμπήσατε σε καθαρά δροσερά νερά, παίξατε ρακέτες, ήπιατε τον παγωμένο σας καφέ στην αμμουδιά και όλη η ημέρα πέρασε ευχάριστα. Μόνο που όλη αυτή η όμορφη ανάμνηση μιας ημέρας στην παραλία, φεύγει με το που ακουμπάτε στην πλάτη της καρέκλας. Μπορεί να κερδίσατε το… τουρνουά ρακέτας, αλλά για ακόμη μια φορά δεν καταφέρατε να νικήσετε τον ήλιο, αφού η πλάτη σας έχει και πάλι μια περίεργη απόχρωση του ροζ και του κόκκινου και η επαφή της με το οτιδήποτε σας κάνει να αναπηδάτε με μικρά επιφωνήματα πόνου…
Τι συμβαίνει με την έκθεσή μας στον ήλιο;
Όταν η επιδερμίδα μας εκτίθεται απευθείας στις ακτίνες του ήλιου για αρκετή ώρα, το σώμα μας παράγει μελανίνη, την ουσία που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και μας δίνει το σκούρο χρώμα της επιδερμίδας. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα και η βασική λειτουργία των κυττάρων αυτών είναι να προστατέψουν το DNA μας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, όταν εμείς… λιαζόμαστε αμέριμνα στον ήλιο.
Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να μας προστατεύσει από το έγκαυμα, όχι όμως και από τα μικροκαψίματα και τους ερεθισμούς, ούτε από το έντονο χρώμα στην περιοχή που ήταν εκτεταμένα εκτεθειμένη. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτή την άσχημη απόχρωση που έχει πάρει το δέρμα σας και να απαλλαγείτε από το τσούξιμο που αισθάνεστε κάθε φορά που σας ακουμπάει κάτι στο σημείο αυτό. Και το καλύτερο; Το γιατρικό βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά σας: στην κουζίνα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση ήπιου καψίματος
-Κόψτε μια πατάτα: Πάρτε μια ωμή πατάτα, κόψτε την σε φέτες και φροντίστε να τρίβετε τακτικά την περιοχή που… «άρπαξε». Οι πατάτες έχουν λευκαντικές ιδιότητες και μπορείτε επίσης να τις κόψετε και να τις αφήσετε πάνω στο δέρμα σας για λίγη ώρα, κάνοντας μασάζ με αυτές. Αυτή η μέθοδος θα μειώσει κατά πολύ το έντονο χρώμα και θα σας ανακουφίσει.
-Χρησιμοποιείστε λεμόνι και κουρκούμη: Το μείγμα αυτό, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, δρα σαν φυσικό λευκαντικό και σας απαλλάσσει από τους «λεκέδες» που σας άφησε ο ήλιος.
Κι αν το κάψιμο είναι πιο έντονο;

-Βάλτε γλυκερίνη, λεμόνι και ζάχαρη: Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πήλινγκ ή να εφαρμοστεί σαν πολτός επάνω στην περιοχή και να καταπραΰνει την ένταση της κατάστασης.

-Ανακατέψτε γιαούρτι με φλούδα πορτοκαλιού: Αφήστε το μείγμα πάνω στην περιοχή για 30 λεπτά κι έπειτα ξεπλύντε με κρύο νερό. Η φλούδα του πορτοκαλιού βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της λιπαρότητας στο δέρμα και μειώνει το αίσθημα του πολύ λιπαρού δέρματος. Ταυτόχρονα, ανοίγει τους πόρους, αφαιρεί τα ξηρά και νεκρά κύτταρα και κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο φωτεινό και καθαρό, διώχνοντας τις κοκκινίλες. Το γιαούρτι είναι επίσης γνωστό για την καταπραϋντική του δράση.
-Φτιάξτε χυμό ωμής πατάτας και λεμονιού: Μόλις είναι έτοιμο, τοποθετήστε το πάνω στο σημείο που έχει υποστεί το κάψιμο, για τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για μία εβδομάδα. Θα σας βοηθήσει να διώξετε την κοκκινίλα.
-Συνδυάστε χυμό αγγουριού με κρύο γάλα: Και αυτός ο συνδυασμός έχει παρόμοια δράση που ανακουφίζει το δέρμα και το κάνει πιο φωτεινό. Δοκιμάστε το συνεχόμενα για μία εβδομάδα.
-Δοκιμάστε μέλι με χυμό λεμονιού: Ίσως το πιο ελπιδοφόρο μείγμα για να ξεφορτωθείτε την έντονη κοκκινίλα, τα σημάδια καψίματος και τους ερεθισμούς. Το μέλι περιέχει χλώριο, θείο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β5, μαγνήσιο και κάλιο. Με τόσες βιταμίνες και μέταλλα, το δέρμα δεν μπορεί παρά να λάμψει και πάλι, βρίσκοντας την ομοιομορφία του.
-Αναμείξτε χυμό αλόης και χυμό λεμονιού: Καθαρίζει τους πόρους, θρέφει το δέρμα, ενώ το κάνει πιο φωτεινό και πιο μαλακό, διώχνοντας το κάψιμο. Η αλόη, άλλωστε, είναι γνωστή για τις αναπλαστικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες.

Υπάρχει φυσικός τρόπος για να μην… καούμε;
Ένα πολύ αποτελεσματικό, πρακτικό και πάνω απ’ όλα φυσικό φάρμακο που θα σας προστατέψει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, είναι το μηλόξυδο. Ρίξτε σε νερό λίγο μηλόξυδο, εφαρμόστε το στην επιδερμίδα σας κι έπειτα ξεπλύνετε με νερό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα παραλείψετε το αντηλιακό σας, ούτε ότι μπορείτε να καθίσετε στον ήλιο με τις ώρες και μην ξεχνάτε ποτέ ότι σε περιπτώσεις σοβαρού εγκαύματος, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Πηγη: www.clickatlife.gr