Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Δείτε τι θα σας κατασχέσουν αν δεν πληρώσετε αν Χρωστάτε στο Δημόσιο ή σε τράπεζες





Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις σε περίπου 50.000 φορολογούμενους που έχουν οφειλές από 30 έως και 500 ευρώ στην εφορία, προκειμένου να τακτοποίησουν τις εκκρεμότητες τους.
Πολλοί φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα συγκεκριμένα ποσά διερωτούνται να αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους.

Αν ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το capital.gr, τότε αυτόματα:Χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών.

Στην εφορία επιτέπεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για ποσό οφειλής ακόμη και 0,01 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ποσό οφειλής, για παράδειγμα, 100 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια, οι απαιτήσεις από πελάτες κα Ειδικά για την διενέργεια κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη (ποσό υπολοίπου του λογαριασμού έως 50 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί).

Μπορεί να κατάσχει το 50% ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ το τμήμα του ποσού του μισθού ή της σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο. Τα κατασχετήρια για συντάξεις αποστέλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν τη σύνταξη.


Σε ότι αφορά τους εργαζομένους αν ο μισθός είναι 2.000 τότε μπορεί να κατάσχει 750 ευρώ μηνιαίως. Τα κατασχετήρια για μισθούς αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που εργάζονται οι μισθωτοί. Τα κατασχετήρια για μισθούς αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που εργάζονται οι μισθωτοί.Για τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ αλλά από έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet. Χρειάζεται προσοχή σε αυτό το σημείο.

Στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει συγκεντρώσει στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό από αποταμίευση του μισθού του ποσό που ξεπερνά τα 1.250 ευρώ τότε, παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση προέρχεται από μισθούς, μπορεί το ποσό να κατασχεθεί.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να κατασχέσει ακόμη και την κύρια κατοικία ενός οφειλέτη. Η έκδοση κατασχετηρίου δεν σημαίνει και αυτόματο πλειστηριασμό. 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο έφορος να εντάξει το ακίνητο σε πρόγραμμα πλειστηριασμού.Τέλος δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι έως 500 ευρώ. 

Έτσι, εφόσον ένας φορολογούμενος χρωστά έως 500 ευρώ η εφορία δεν μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρήσει στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του, του ποσού που έχει στο ταμείο της επιχείρησής του ή ακόμη και ενός ακινήτου του.


Πηγη: www.alert51.com