Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Κρητικά ξεροτήγανα. Τα γλυκά του γάμου







Μια κρητική παραδοσιακή λιχουδιά που συνήθως σερβίρεται σε γάμους και βαπτίσεις.


Υλικά:

Για τη ζύμη3 φλ. νερό1 φλ. ελαιόλαδο1 σφηνάκι ρακή2 λεμόνια (το χυμό)1 κ.γ. αλάτι1 κιλό αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι1 ποτήρι νερό3 ποτήρια μέλι1 ξυλαράκι κανέλλα

Για το πασπάλισμαΚαρύδια ψιλοκομμέναΣουσάμιΚανέλλα


Εκτέλεση:Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. 
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10΄. Την χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με τη μηχανή, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος και βάζουμε σ’ ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει.

Τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι. Στο χωριό μου, Αμιρά Βιάννου, οι γυναίκες έχουν βρει μια πολύ καλή λύση για να πετυχαίνουν στρογγυλό σχήμα σαν μια κορδέλα που την έχουμε τυλίξει. Παίρνουν ένα καλάμι, το κόβουν περίπου μισό μέτρο, το πλένουν πολύ καλά και στη μία άκρη του κάνουν μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα. 

Αφού έχουμε περάσει τη λωρίδα στο καλάμι, την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνεται τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά-σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε.

Αφού τελειώσουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλλας για περίπου 10΄, μέχρι να δέσει.

Παίρνουμε ένα ένα ξεροτήγανο και κρατώντας το με το ένα μας χέρι το βουτάμε μέχρι τη μέση στο σιρόπι.Έπειτα το ακουμπάμε σε μια πιατέλα με τη σιροπιασμένη πλευρά προς τα πάνω.Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα, το σουσάμι και τα καρύδια, αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.

Το διαβάσαμε εδώ: www.pontos-news.gr