Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πέθανε ο Στυλιανός Παττακός

Λίγες ημέρες μετά τη διάρρηξη στο σπίτι του στην Αθήνα πέθανε ο πραξικοπηματίας της 7ετούς δικτατορίας στην Ελλάδα Στυλιανός Παττακός σε ηλικία 104 ετών.

Ο δημοσιογράφος Γιώργο Σαχίνης που μετέδωσε την είδηση στη ιστοσελίδα neakriti, ανέφερε ότι ο Παττακός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του στην Αθήνα καθώς και ότι τον θάνατό του επιβεβαίωσαν ένα συγγενικό πρόσωπο και ένας πρώην στενός συνεργάτης του.

Ο Παττακός (8 Νοεμβρίου 1912) ήταν Έλληνας καθαιρεθείς αξιωματικός (ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Χαρακτηριστικό του ήταν το χαμηλό του μορφωτικό επίπεδο και τα εκφραστικά λάθη στον λόγο του. Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για λόγους υγείας. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε αμετανόητος, ισχυριζόμενος ότι η χούντα έσωσε τη χώρα από σοσιαλιστική δικτατορία.
Ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα Νικολαΐδη. Απέκτησαν δύο κόρες σύζυγους Παύλου και Μεϊντάση.
Ο Παττακός θα κηδευτεί σύμφωνα με τους οικείους του την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη με σοβαρό το ενδεχόμενο η τελευταία του κατοικία να είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

Πηγη: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: