Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Πως βγήκε η φράση: “Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα”


Η παράδοση θέλει τη φράση «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», να προέρχεται από ένα περιστατικό που συνέβη το 1830 σε ένα χωριό της Κυνουρίας, στο Άστρος.

Ένας περίεργος άνθρωπος άρχισε να διαδίδει στο χωριό ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να γιατρέψει τον κόσμο από τις διάφορες ασθένειες.


Ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας ήταν γιατρός στο επάγγελμα και έδινε δωρεάν συμβουλές στους φτωχούς. Έτσι έγινε προστάτης των ανάπηρων και πολλοί έφτασαν να πιστεύουν ότι μπορεί να γιατρέψει ακόμη και τις παραμορφώσεις του σώματος, αλλά και του τυφλούς.


Φυσικά, ο άγνωστος σφετεριστής του Άγιου, δεν έκανε κανένα θαύμα. Ωστόσο, επειδή η παρουσία του δεν ήταν ενοχλητική, οι ντόπιοι τον άφηναν να λέει ό,τι ήθελε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η φήμη του να εξαπλωθεί.

Έτσι, άνθρωποι που είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους και συγγενείς έπασχαν από κάποια πάθηση ή ασθένεια πήγαιναν στο συγκεκριμένο χωριό προς αναζήτηση του άγνωστου αυτού προσώπου που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ήθελαν να φτάσουν στο χωριό της Κυνουρίας, ήταν τέτοιος, που βλέποντάς τους στα διαφορά χωριά, αναφωνούσαν «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Η φράση αυτή απαντάται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, με διαφορετικές κατά τόπους παραλλαγές.

Το διαβάσαμε εδώ: newsbeast.gr