Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Δώδεκα επιστημονικοί τρόποι για να μειώσετε το στρες σε πέντε λεπτά


Είτε σχετίζεται με τη δουλειά, είτε με έναν καβγά με κάποιο φίλο ή τον / την αγαπημένη σας, είτε με οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, το στρες παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον σύγχρονο άνθρωπο.


Μπορεί να υπάρχουν ήδη αρκετοί τρόποι για να αντεπεξέλθετε στο άγχος και το στρες, όπως η ψυχοθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν την ασθένεια μακροπρόθεσμα.
Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για να ηρεμήσουμε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως σε ένα πεντάλεπτο για παράδειγμα;
Οι επιστήμονες προτείνουν διάφορους τρόπους, αλλά ας δούμε τους καλύτερους:


  1. Προοδευτική χαλάρωση: Από την «κορυφή ως τα νύχια» δοκιμάστε να σφίξετε τους μύες σας και να τους χαλαρώσετε σταδιακά και μόλις το σώμα ηρεμήσει, το μυαλό θα αδειάσει και θα ξεκουραστεί.
  2. Ελαφριά γιόγκα: Ο συνδυασμός τεχνικών βαθιάς αναπνοής και συγκεκριμένης στάσης σώματος μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί το στρες.
  3. Διαλογισμός: Δεν χρειάζεται κάτι φοβερά extreme, απλά μικρές ασκήσεις διαλογισμού που μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό να συνέλθει από τις πιέσεις της καθημερινότητας.
  4. Βαθιές αναπνοές: Οι βαθιές αναπνοές μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, ενώ σύμφωνα με μελέτες βοηθούν ακόμη και σε μία μικρή και προσωρινή πτώση της πίεσης που θα αποφορτίσει το μυαλό.
  5. Αρωματοθεραπεία: Χρησιμοποιήστε ορισμένα αρώματα για να χαλαρώσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες οσμές, όπως η λεβάντα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες.
  6. Μουσική: Εχει αποδειχθεί ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα και να οδηγήσει σε απελευθέρωση βιοχημικών ουσιών που μειώνουν το στρες.
  7. Γέλιο: Το γέλιο «ευφραίνει καρδίαν» όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με κάτι τέτοιο.
  8. Μασήστε τσίχλα: Η τσίχλα δεν βοηθά μόνο στο να έχουμε μια πιο φρέσκια, ωραία αναπνοή, αλλά μειώνει και τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνοντας τα επίπεδα στρες.
  9. Ενα χαλαρωτικό μασάζ: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική ανάλυση για κάτι τέτοιο, όσοι έχουν δεχθεί τις χαλαρωτικές συνέπειες ενός μασάζ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ευεργετική του δράση.
  10. Μιλήστε για σεξ: Μελέτες δείχνουν πως δεν χρειάζεται μόνο να έρχεστε συχνά σε ερωτική επαφή για να βγάζετε όποια αρνητική αύρα από πάνω σας, αλλά ακόμη και το να μιλάτε γι' αυτό βοηθάει το μυαλό να ηρεμήσει.
  11. Αγκαλιαστείτε: Ακόμη και μια απλή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την πίεση και τα επίπεδα στρες, ιδιαίτερα στους ενήλικες οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις τείνουν να ξεχνούν τις ευεργετικές της συνέπειες.
  12. Με ένα φιλί: Οι ερευνητές προτείνουν ότι ακόμη και ένα φιλί μπορεί να σας ηρεμήσει και να αποβάλει το στρες από τον οργανισμό.
Στο χέρι σας είναι...
Πηγή: iefimerida.gr