Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

60χρονος μουλάς απήγαγε και παντρεύτηκε 6χρονη


Ένας ηλικιωμένος Αφγανός μουλάς συνελήφθη επειδή απήγαγε και παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 6 ετών, σε μια απομονωμένη επαρχία του Αφγανιστάν, όπου η κακοποίηση γυναικών αποτελεί συχνό φαινόμενο.


Ο Μοχάμαντ Καρίμ, ηλικίας περίπου 60 ετών, συνελήφθη στην επαρχία Γορ και τέθηκε υπό κράτηση πριν από δύο ημέρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το παιδί του το πρόσφεραν ως "θρησκευτικό δώρο" οι γονείς του. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, που επικαλείται την οικογένεια της μικρής, το κοριτσάκι απήχθη από την επαρχία Χεράτ, που συνορεύει με το Ιράν, πριν από αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το παιδί φιλοξενείται προσωρινά σε ένα άσυλο για γυναίκες, μέχρι να φτάσουν στην επαρχία Γορ οι γονείς του για να το παραλάβουν, δήλωσε η αρμόγια για τις γυναικείες υποθέσεις, Μασούν Ανουαρί, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. "Το κοριτσάκι δεν μιλάει, επαναλαμβάνει μόνο ένα πράγμα: «φοβάμαι αυτόν τον άνδρα»", είπε.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Αφγανιστάν είναι τα 16 για τις γυναίκες και τα 18 για τους άνδρες.
Η νέα αυτή υπόθεση εξαναγκαστικού γάμου σημειώνεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον οδυνηρό θάνατο μιας 14χρονης, την οποία είχαν παντρέψει από τα 12 της, επίσης στην επαρχία Γορ. Η Ζαχρά, που πέθανε από εγκαύματα μετά από δύο χρόνια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, είχε δοθεί στην πεθερά της ως "αντάλλαγμα" για τη νέα σύζυγο του πατέρα της με βάση μια παραδοσιακή πρακτική, το λεγόμενο "μπαντάλ". Δίνοντας τη Ζαχρά, ο πατέρας της μπόρεσε να παντρευτεί την αδελφή του συζύγου της κόρης του.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν κατέγραψε πέρσι 235 εξαναγκαστικούς γάμους, στους μισούς από τους οποίους οι "νύφες" ήταν ηλικίας 11-15 ετών. Στο 7% των περιπτώσεων όμως τα κορίτσια που παντρεύονταν ήταν ακόμη μικρότερα, από 7 έως 10 ετών.
Ένα άλλο "παραδοσιακό έθιμο" το λεγόμενο "μπάαντ", συνίσταται στο να δίνει κανείς ένα κορίτσι του προκειμένου να επιλύονται διαμάχες μεταξύ οικογενειών.

Πηγη: pancreta.gr