Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

9 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ‘ΚΟΨΕΤΕ’ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ


ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ



1. Η αύξηση του βάρους : Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που αυξάνουν την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, αποκτούν περισσότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου Μεγαλώνουν την περιφέρεια της μέσης, καθώς είναι φορτωμένα με κενές θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα, ενώ δεν σε χορταίνουν κάτι το οποίο κάνουν οι θερμίδες που προέρχονται από τις τροφές.   
2. Ο διαβήτης τύπου 2 : Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων ποτών έχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λιγότερη από μία μερίδα ανά μήνα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 Επιπλέον, το συγκεντρωμένο φορτίο ζάχαρης που περιέχουν αποτελεί έναυσμα για αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και στα επίπεδα της ινσουλίνης.
  
3.Η υψηλή αρτηριακή πίεση :Οι συχνοί καταναλωτές σακχαρούχων ποτών είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν υπέρταση, ενώ έρευνα δείχνει πως η ελάττωση τους μειώνει την αρτηριακή πίεση.

4. Oι καρδιακές παθήσεις :Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποδεικνύει πως άνδρες και γυναίκες που έπιναν ένα σακχαρούχο ποτό την ημέρα (ένα κουτάκι αναψυκτικού) είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η φρουκτόζη, σάκχαρο που βρίσκεται στα σακχαρούχα ποτά, που γλυκαίνονται τόσο με ζάχαρη όσο και με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καρδιά, γιατί προάγει τη φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, (τριγλυκερίδια).
5.Αύξηση ορισμένων τύπων καρκίνου :Μελέτη το 2013 επιβεβαίωσε πως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν σακχαρούχα ποτά είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Στους άνδρες ένα κουτάκι αναψυκτικού ημερησίως αποδείχτηκε πως αυξάνει τον κίνδυνο του επιθετικού καρκίνου του προστάτη κατά 38%.

6. Πέτρες στα νεφρά :Μένοντας κάποιος ενυδατωμένος μπορεί να προστατευτεί από τις πέτρες στα νεφρά, ωστόσο η επιλογή σακχαρούχων ποτών, αυξάνει τον κίνδυνο της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά. Η φρουκτόζη στα σακχαρούχα ποτά, αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στα ούρα, του οξαλικού οξέος και του ασβεστίου, ενώσεις που μπορούν να συσσωρευτούν και να δημιουργήσουν πέτρες
7. Ουρική αρθρίτιδα: Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα έχει τεκμηριωθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο, για ουρική αρθρίτιδα. Μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και μια υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από σακχαρούχα ποτά πιστεύεται πως προάγει το σχηματισμό του ουρικού οξέος.
8. Χαμηλή οστική πυκνότητα :Έρευνα δείχνει πως η τακτική κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών οδηγεί σε χαμηλή οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η κατανάλωση αυτή υποσκελίζει τα πιο θρεπτικά ποτά όπως είναι το γάλα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο.
9. Κοιλότητες στα δόντια :Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης που βρίσκεται στα αναψυκτικά, δημιουργεί βακτήρια στο στόμα, και οδηγεί σε βλάβη των δοντιών. Τα σακχαρούχα ποτά περιέχουν επίσης οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη, και κάνει τα δόντια πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Πηγη: dietu2.blogspot.gr