Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Μέθοδος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πως να ξεκουραστείτε με μόνο τέσσερις ώρες ύπνο.


Ο μεγάλος δημιουργός στην εποχή  της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να αναπτύξει τις ιδέες του και ο χρόνο του ήταν πολύτιμος.


Όντας ένας πολύ εφευρετικός άνθρωπος σκέφτηκε να εξοικονομήσει χρόνο από τον ύπνο του. Δημιούργησε ένα τρόπο να κοιμάται 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες.

Έτσι έκανε τον δικό του πολυφασικό ύπνο που τον ακολούθησε για χρόνια χωρίς να νοιώσει καθόλου κούραση. 

Έτσι κοιμόταν πολλές φορές μέσα στο 24ωρο αλλά για λίγο. Σαν αποτέλεσμα, ο Da Vinci γενικά περιόρισε τον ύπνο του σε μια και μισή ώρα την ημέρα. Τον χρόνο που εξοικονομούσε τον αφιέρωνε στην δημιουργική του δουλειά. 

Είναι γνωστό από φυσιολογικής άποψης, ότι ο πιο παραγωγικός χρόνος είναι αυτός που ακολουθεί μετά τον ύπνο. Τότε η ικανότητα ενός ανθρώπου είναι ιδιαίτερα υψηλή. 

Διακόπτοντας για ύπνο κάθε τέσσερις ώρες, με μια μικρή περίοδο ύπνου, ο άνθρωπος οδηγείται σε αύξηση του χρόνου ικανότητας για παραγωγικότητα. 
Είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου ύπνου. 

Μετά από πολλά χρόνια πειραματισμού, αυτοί που ακολούθησαν την μέθοδο ύπνου da Vinci μας δίνουν παρακάτω επτά αποτελεσματικές εναλλακτικές του πολυφασικού ύπνου: 


Κοιμηθείτε 30 λεπτά κάθε 6 ώρες (μέθοδος dymaxion) 
Κοιμηθείτε 20 λεπτά κάθε 4 ώρες (μέθοδος uberman) 
Κοιμηθείτε την νύχτα για 1,5 – 3 ώρες και μετά τρεις φορές κατά την διάρκεια της ημέρας για 20 λεπτά (μέθοδος everyman) 
Κοιμηθείτε  δυο ώρες την νύχτα και μετά μια φορά το απόγευμα για 20 λεπτά (μέθοδος tesla) 
Κοιμηθείτε για 5 ώρες την νύχτα και μετά 1,5 ώρες μαζί το απόγευμα (μέθοδος siesta) 

Όλες είναι πολύ αποτελεσματικές! 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και σαν αποτέλεσμα οι διάφοροι τύποι πολυφασικού ύπνου μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για όλους.

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια μέθοδο από τις παραπάνω, σας συστήνουμε να μην οδηγήσετε ή να λάβετε σημαντικές αποφάσεις μέχρι να είστε απολύτως σίγουροι ότι η περικοπή του ύπνου σας δεν έχει κάποιο αντίθετο αποτέλεσμα.

Πηγή: tilestwra.com