Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Το Νοέμβρη «φτάνουν» στην Κρήτη 2000 πρόσφυγες



Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταυτοποίηση των προσφύγων.


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και μερικούς μήνες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που ήθελε και η Κρήτη να αποτελεί χώρο φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων, καθώς πριν από λίγο αυτό το σενάριο επισφραγίστηκε και επίσημα με την παρουσία και τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και των Δημάρχων του νησιού επιβεβαιώθηκε η φιλοξενία 2.000 περίπου προσφύγων στην Κρήτη μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Ο ίδιος ο Υπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατ’ουσίαν ταυτοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πρόκειται να έλθουν στο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη στη β’ φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης θα υποδεχτεί 2000 πρόσφυγες σε οργανωμένο camp που θα προσφέρονται σε μικρά σπιτάκια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, εκπαίδευση και ενασχόληση των παιδιών. Μάλιστα τον όρο camp υιοθέτησε ο ίδιος ο κ. Μουζάλας σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον ήδη «βεβαρυμμένο» hotspot, που είχε χρησιμοποιηθεί για τις προηγούμενες εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων. Οι πρώτες αφίξεις προσδιορίστηκαν να γίνουν περί τα τέλη του Νοέμβρη.
«Δεν φέρνουμε δώρα μοιράζουμε μια εθνική ευθύνη και κάνουμε προγραμματισμό και διαχείριση μιας κρίσης» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Υπουργός.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει κατατεθεί και επισήμως η πρόταση της Περιφέρειας για τους χώρους που θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων.
Στέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου  
Η Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει στα χαρτιά, όμως η ενεργοποίηση της σημαίνει πως θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένους χώρους και με προσωπικό που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο νησί.
Μάλιστα οι επαφές και οι προσεγγίσεις που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είναι αρκετά προχωρημένες κι έχουν καταλήξει ήδη και στους χώρους. Για τα Χανιά φαίνεται πως » κλείδωσε » ο χώρος του παλαιού ΙΚΑ ενώ για το Ηράκλειο αμφιταλαντεύονται μεταξύ της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, της πρώην Τροχαίας και του 1ου και 2ου Αστυνομικού Τμήματος στα Λιοντάρια με τον τελευταίο χώρο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Το επόμενο βήμα είναι και η αναζήτηση συγκεκριμένου χώρου υποδοχής των προσφύγων με τις πληροφορίες να θέλουν το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης να έχει συγκεκριμένο χώρο να προτείνει στον Υπουργό.
Πηγη: apopsilive.gr