Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Κωμόλιθοι: Οι πυραμίδες της Κρήτης! (φωτό)


Ενα σύμπλεγμα λοφίσκων υψώνεται μέσα σε μια πράσινη πεδιάδα και λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια, στην Ποταμίδα Κισσάμου, στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού, στα Χανιά: Είναι οι Κωμόλιθοι (ή Κομόλιθοι).


Οι λόφοι εντυπωσιάζουν, καθώς δεν έχουν σχεδόν καθόλου βλάστηση στις πλαγιές, ενώ οι κορυφές τους είναι γεμάτες με θάμνους. Πρόκειται για ένα από τα πλέον παράξενα και ταυτόχρονα, καταπληκτικά τοπία της Κρήτης και τους συναντάμε περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λόφοι που μοιάζουν με πυραμίδες, είναι υπολείμματα αρχαίου βυθού και παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν ανακαλύψει ότι τα ιζήματα της Ποταμίδας περιέχουν, μεταξύ άλλων, σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού.

Αλλοι επιστήμονες, από την Ολλανδία, που μελέτησαν τον χώρο, έχουν ανακοινώσει ότι ο σχηματισμός δημιουργήθηκε πριν από 7,2 εκ. χρόνια. Μάλιστα, μέσα στους Κωμόλιθους έχουν ανακαλυφθεί πολλά θαλάσσια απολιθώματα.
Οι λόφοι αποτελούνται από μαλακό άργιλο, στον οποίο -με την πάροδο του χρόνου- η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές.
Αλλες πληροφορίες λένε ότι πριν την εποχή του τσιμέντου, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έσπευδαν στους λόφους και χρησιμοποιούσαν το «κοίτασμά» τους, για να στεγανοποιήσουν τις ταράτσες των σπιτιών.
Πηγη: pancreta.gr