Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς Χριστός


Ενα σπίτι στη Ναζαρέτ, στη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 1ου αιώνα, θεωρείται από τους αρχαιολόγους πως είναι κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος όπου ο Χριστός ανατράφηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ. 

Το σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο από λάσπη και πέτρα, είναι χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά της περιοχής.
Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1880 από καλόγριες του μοναστηριού της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι εκεί είχε μεγαλώσει ο Χριστός.

Ωστόσο, δεν ήταν παρά το 2006 όταν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Κεν Νταρκ του πανεπιστημίου Reading της Βρετανίας, απέδειξαν ότι πράγματι το κτίσμα ανήκε χρονικά στις αρχές του 1ου αιώνα. Το αν ο Ιησούς έζησε σε αυτό το σπίτι ή όχι παραμένει άγνωστο, αλλά ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.



Παγκόσμιο ενδιαφέρον

«Είναι αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς; Είναι αδύνατο να μιλήσουμε από αρχαιολογικής άποψης» γράφει ο Νταρκ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βiblical Archaeology Review», προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος από αρχαιολογικής πλευράς για τον οποίο δεν θα μπορούσε να ισχύει μια τέτοια εκδοχή.

Ο Ιησούς πιστεύεται ότι μεγάλωσε στη Ναζαρέτ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι, αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (η οποία έλεγχε τη Ναζαρέτ μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.) διακόσμησε το σπίτι με τα ψηφιδωτά και έκτισε πάνω από το σπίτι μια εκκλησία γνωστή ως τη «Εκκλησία της Διατροφής», με σκοπό να προστατευτεί το συγκεκριμένο κτίσμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι σταυροφόροι οι οποίοι εισέβαλαν στους Αγίους Τόπους κατά τον 12ο αι. μ.Χ. αναστήλωσαν την εκκλησία. Όλα αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κεν Νταρκ και την ομάδα του, αποδεικνύουν ότι τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι σταυροφόροι πίστευαν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ανατράφηκε ο Ιησούς.




Πηγη: orthodoxia.blogy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: