Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΙΑ είναι τα δικαιωματα μας σε περιπτωση κλοπής της οικιας μας; - Νομιμη άμυνα...


Γραφει ο Χρήστος Ηλ.Τσιχλης 
Δικηγορος Αθηνων

Ο ποινικός κώδικας ορίζει ρητά ότι δεν είναι αδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση αμυνας δηλαδη δεν τιμωρείται...



Ο νομικός ορισμός της αμυνας είναι ο εξής: 
αμυνα είναι η αναγκαια προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει κάποιος για να υπερασπισθεί τον εαυτο του 'η αλλον απο αδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον του.


Απο τον ορισμό αυτο προκύπτουν κάποιες βασικές αρχές που ισχύουν στην νόμιμη αμυνα προκειμένου αυτη να μην τιμωρηθει.

Καταρχας θα πρέπει η εναντίον μας επίθεση να είναι αδικη και παράνομη. Ετσι π.χ.καποιος που πυροβολεί αστυνομικο που φέρει εντολή εισαγγελέα 'η δικαστικό κλητήρα που έρχεται να του κατασχέσει πράγματα δεν είναι σε αμυνα διοτι οι ανωτέρω λειτουργούν στα πλαίσια του νομου. 

Θα πρέπει αμυνα και επίθεση να ταυτίζονται χρονικά 'η τουλάχιστον να είναι πολύ κοντά π.χ.δεν νοείται αμυνα εαν το θύμα πυροβολήσει τον δραστη μια εβδομαδα μετα.

Η αμυνα οφείλει να είναι η αναγκαια.Αν έχουμε υπέρβαση του αναγκαίου ορίου και μέτρου η πράξη αμυνας ενδέχεται να τιμωρηθεί π.χ. αν κάποιος μας επιτεθεί λεκτικά ,η αμυνα με πυροβολισμό θα τιμωρηθεί για ανθρωποκτονία με πρόθεση. 

Κριτήρια για το αναγκαιο μετρο της αμυνας είναι η επικινδυνοτητα ,το είδος,ο τρόπος και η ένταση της επίθεσης,η βλαβη που επεδίωκε ο επιτιθέμενος. 


Οταν κάποιος υπερβαίνει το μετρο της αμυνας,τιμωρείται αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση,με ποινή ελαττωμένη,ενώ αν έγινε η υπέρβαση απο αμέλεια,με την ποινή που προβλέπεται για το αντίστοιχο έγκλημα αμελειας. 

Αν η υπέρβαση οφείλεται στον φόβο 'η την ταραχή που του προκάλεσε η επίθεση,τότε μένει ατιμώρητος π.χ.αν διαπιστώσει έντρομος μέσα στην νύχτα ότι έχει μπει διαρρήκτης στην οικία του και τον πυροβολήσει,ακομα και αν ο επίδοξος ληστής ήταν άοπλος,τότε ο αμυνόμενος θα κριθεί ατιμώρητος. 

Ο αμυνόμενος μπορεί να τιμωρηθεί για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή χρήση. Η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη,εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια απο την οικεία αστυνομική αρχη.Δεν απαιτείται αδεια για κατοχή αεροβόλου 'η ψαροντουφεκου.

Πηγη: fonaklas.blogspot.gr

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κυριε Τσιχλη πολυ ενημερωτικό το σχόλιο σας αλλά λυπάμαι που δεν γνωρίζετε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο όρος Δικαστικος Κλητηρας δεν υφίσταται και έχει αντικατασταθει απο το Δικαστικος Επιμελητης. Λυπαμαι που θεωρουμαστε και συνεργατες

Unknown είπε...

Κυριε Τσιχλη πολυ ενημερωτικό το σχόλιο σας αλλά λυπάμαι που δεν γνωρίζετε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο όρος Δικαστικος Κλητηρας δεν υφίσταται και έχει αντικατασταθει απο το Δικαστικος Επιμελητης. Λυπαμαι που θεωρουμαστε και συνεργατες