Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Το μεγάλο κόλπο: Πώς με βουλγάρικα POS παρακάμπτουν τα capital controls


Νέο κόλπο για να παρακάμψουν τα capital controls έχουν βρει οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη, με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.



Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, παρακάμπτοντας τα capital controls. Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το αν προκύπτει και θέμα φοροδιαφυγής με τον «μηχανισμό» αυτό, καθώς εάν οι επιχειρηματίες στήνουν και «ξένες» ταμειακές μηχανές, οι συναλλαγές παρακάμπτουν πλήρως το ελληνικό κράτος, χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ στη χώρα μας.
Για το θέμα πάντως έχουν ξεκινήσει έρευνες.