Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Facebook Moments: Η εφαρμογή που μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα μόνο από τις φωτογραφίες τους



Μια νέα εφαρμογή του Facebook, το Facebook Moments είναι διαθέσιμη ευρέως πλέον, καθώς παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες.

Η εφαρμογή είχε γίνει διαθέσιμη το 2015 σε ορισμένες χώρες, ωστόσο το Facebook αναγκάστηκε να την αποσύρει από πολλές από αυτές καθώς είχαν προκύψει θέματα που δεν συμφωνούσαν με τους τοπικούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Για τον λόγο αυτό η εταιρεία ανέπτυξε μια διαφορετική έκδοση του προγράμματος, ώστε να «παρακάμψει» αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, το Facebook παραδέχτηκε ότι οι χρήστες θα πρέπει να «δουλέψουν» πάνω στη νέα αυτή έκδοση της εφαρμογής προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του προγράμματος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του Moments είναι ότι αυτόματα ομαδοποιεί φωτογραφίες στις οποίες αναγνωρίζει το ίδιο πρόσωπο ή πρόσωπα. Αυτό 

καθιστά ιδιαίτερα εύκολο τον διαμοιρασμό φωτογραφιών με άλλους χρήστες του Facebook που έχουν εγκαταστήσει την ίδια εφαρμογή.

Στην αρχική έκδοση του προγράμματος έμπαιναν αυτόματα ετικέτες με τα ονόματα των χρηστών στις φωτογραφίες, κάτι που ήταν εφικτό μέσω της τεράστιας βάσης δεδομένων της εταιρείας. Ωστόσο πολλές οργανώσεις επιτήρησης προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ και τον Καναδά είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι πολίτες δεν θα είχαν κανένα τρόπο να εξαιρεθούν από αυτή τη διαδικασία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, το Facebook έχει προσαρμόσει έτσι τη νέα εφαρμογή ώστε πλέον να ομαδοποιούνται οι φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα αλλά να εξαρτάται από το χρήστη εάν θα βάλει ετικέτες με τα ονόματα σε αυτές ή όχι.
Πηγη: iefimerida.gr / http://www.alert51.com