Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Γιατί λέμε γρουσούζικη μέρα την Παρασκευή και 13


Παρασκευή και 13: Μια μέρα συνυφασμένη επί αιώνες με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία. Η φοβία της ημέρας έχει και τη δική της λέξη, τη «Paraskevidekatriaphobia», από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκατάληψης για την ημέρα είναι το γεγονός πως στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία, ακόμη και σήμερα, πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.


Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η προκατάληψη έχει τις ρίζες της στο ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας. Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.
Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.
Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).