Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ερχονται νέοι φόροι «τρέλας» 1,8 δισ. από 1η Ιουλίου- Σήμερα ρίχνουν τη «ταφόπλακα» του ασφαλιστικού


Αλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει προσχέδιο του μνημονίου. Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κείμενο, όλοι οι έμμεσοι φόροι –το λεγόμενο τρίτο πακέτο που πρέπει να αυτό να αποδώσει 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το κείμενο περιγράφει αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα, στην μπύρα, στα τσιγάρα, στον καπνό, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα …ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ, θέσπιση φόρου στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στη συνδρομητική τηλεόραση και φυσικά, αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, στο κείμενο προβλέπονται και περικοπές στα κονδύλια για μισθούς και ΔΕΚΟ, για καλυφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που απέρριψε τις περικοπές του 2012, πέραν των μέτρων 1,8 δισ. για το Ασφαλιστικό όπου περιλαμβάνονται και επανεξέταση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλόμενες συντάξεις πριν την 1-1-2018, αλλά και η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του. Και γενικότερα, διατυπώνεται η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα όποτε τυχόν οι δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν άλλα μέτρα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της νέας συμφωνίας, το οποίο ετοιμάζει η Κομισιόν, αλλά διέρρευσε λίγο πριν συζητηθεί την Δευτέρα στο Eurogroup -με ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει επ’αυτού το ΔΝΤ- προκύπτει ότι:
1.Από 1ης Ιουλίου 2016
- Αυξάνεται σε 24% ο ΦΠΑ για έσοδα 450 εκατ. ευρώ
- Επιβάλλεται αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης, και του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές,  και του πετρε​λαίου για τη θέρμανση, και για το υγραέριο, και για την κηροζίνη και για το φυσικό αέριο
- Ερχεται αύξηση αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό
- Ερχεται αύξηση ειδικού φόρου για την μπύρα και κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα
- Μπαίνει «φόρος πληρότητας» σε ξενοδοχεία από δύο αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά
- Μπαίνει «ευρυζωνική εισφορά»  για τους συνδρομητές 5% και εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης
2.Από 1ης Ιανουαρίου 2017
- Αυξάνονται οι συντελεστές του νέου ΕΝΦΙΑ και περιορίζονται οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές που ίσχυαν ως τώρα. Από τον Ιούνιο του 2017, οι αντικειμενικές θα εξομοιωθούν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
- Καθιερώνονται νέοι φόροι κατανάλωσης για τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
3. Νέα  μέτρα έρχονται για το δημόσιο, για εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρω,  ως εξής
- Πάγωμα των ωριμάνσεων το 2016-2018 και για τα ειδικά μισθολόγια
- Σταδιακή χαλάρωση του κανόνα για τις προσλήψεις στο δημόσιο, από 1: 5 το 2016  σε έως 1: 4 το 2017 και 1: 3 το 2018, με εξαίρεση προσλήψεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις του 2015, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς και όσων οφείλονται στην κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εκτός από τις ΔΕΚΟ. [με τα δύο μέτρα αυτά προκύπτει εξοικονόμηση 350 εκατομμύρια το χρόνο]
-Περικοπές δαπανών που θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2016,  εκ των οποίων  και μείωση των αμυντικών δαπανών (200 εκατομμύρια ετησίως) και των δαπανών των κρατικών επιχειρήσεων (700 εκατομμύρια ετησίως).
4.Αναδρομικά για τα εισοδήματα από 1ης Ιανουαρίου 2016
- Νέες φορολογικές κλίμακες και μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς
_ Μείωση της έκπτωσης φόρου για το 2016 σε 1900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, και μέχρι το 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά, ενώ η έκπτωση φόρου παραμένει αμετάβλητη στα 2100 ευρώ για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα παιδιά. Αυτό οδηγεί το «μέσο» αφορολόγητο όριο σε περίπου 8.740 ευρώ.
- Πιο περιοριστικός ορισμός του «επαγγελματία αγρότη» στη φορολογία εισοδήματος και κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για το φόρο εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των  γεωργικών επιδοτήσεων
- Φόρος 15%  επί των μερισμάτων και των εσόδων από τόκους
- Φόρος 15%  στο εισόδημα από ενοίκια (έως  12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και 35% πέρα ​​από αυτό το ποσό).
 Από τα κείμενα της συμφωνίας ετοιμάζονται προκύπτει και ότι το πλεόνασμα του 2015 δεν είναι διατηρήσιμο γιατί στηρίχτηκε σε έσο​δα από «μιας χρήσης» έκτακ​τα μέτρα, που δεν είχαν ζητηθεί το καλοκαίρι από τη Συμφωνία με τους δανειστές και πρέπει να υποκατασταθούν με άλλα​ ​μόνιμης απόδοσης.​
Στο προσχέδιο της Κομισιόν, περιγράφεται ο «αυτόματος κόφτης» για εξοικονόμηση επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα. Οι συντάκτες του κειμένου όμως τονίζουν πως το εδάφιο αυτό υπόκειται σε αλλαγές και δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, όπως όλα τα υπόλοιπα. Ο μηχανισμός για τα 3,6 δισ. ευρώ θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο του 2016.
 Εάν όλα τα μέτρα αυτά "υπεραποδώσουν" έσοδα, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει τη μείωση κάποιων άλλων φόρων ή να κάνει κάποιες κοινωνικές παροχές.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται πως έχει στην κατοχή του και το Bloomberg, ​η Ελλάδα
"θα απελευθερώσει άμεσα την πώληση όλων των εξυπηρετούμενων και μη δανείων με τη μόνη προσωρινή εξαίρεση, την πώληση των (μη εξυπηρετούμενων) δανείων για κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, για τις οποίες η απελευθέρωση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018”​.​
Απόψε η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή
Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί απόψε στην Ολομέλεια η συζήτηση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, η οποία αρχίζει στις 10 το πρωί για δεύτερη ημέρα.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα για την διεξαγωγή της οποίας προανήγγειλαν ήδη ότι θα καταθέσουν η ΝΔ και το ΚΚΕ, και πάντως θα τύχει της στήριξης μόνον της πλειοψηφίας, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει κατακεραυνώνοντας το νομοθέτημα.
Η συζήτηση κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με αιχμή τόσο τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις όσο και τις φορολογικές διατάξεις με την μεν κυβέρνηση, δια των συναρμόδιων υπουργών, να υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου ως βιώσιμου, δίκαιου και επωφελούς για το 90% των πολιτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν μύδρους μιλώντας για «λαίλαπα» που πλήττει περαιτέρω τους χειμαζόμενους Έλληνες, ιδίως τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί με λύσεις, που είναι εφικτές και θα δημιουργήσουν καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές για να μπορούν να έρθουν να επενδύσουν και να βγούμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και να πάμε σε έναν ενάρετο κύκλο…», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει ότι προβλεπόταν στη συμφωνία του Καλοκαιριού, επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι εκτός από το ΔΝΤ και διεμήνυσε: «Εμείς, έχουμε πει και έχουμε πείσει ότι δεν μπορεί να ληφθούν πρόσθετα και άλλα μέτρα ούτε με βάσει το Σύνταγμα ούτε όμως και η Οικονομία τα αντέχει. Γι αυτό και μιλάμε για έναν μηχανισμό όπως τον έχουμε αναλύσει…».
Απευθυνόμενος δε, προς την ΝΔ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε «εσείς είστε με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους ή με το ΔΝΤ;» και κάλεσε να τοποθετηθούν με «ξεκάθαρες κουβέντες» και όχι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Αναφερόμενος στην τροπολογία του για το αφορολόγητο και απέναντι στην κριτική της Αντιπολίτευσης, αντέτεινε «πως ήταν και παραμένει από τα υψηλότερα αφορολόγητα σε όλη την Ευρώπη» ενώ αρνήθηκε τις εκτιμήσεις περί αύξησης της φορολόγησης για την πλειοψηφία των φορολογούμενων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί ενός ισορροπημένου υφιστάμενου συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του Τάσου Γιαννίτση, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους.
Αφού ανέφερε ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί, αντιγύρισε προς τα κόμματα, που διαδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι κατάφεραν και να αυξήσουν τα ελλείμματα και να τσακίσουν τις συντάξεις, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα».
«Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών. Καθιερώνουμε πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι. Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών», είπε επιγραμματικά υπογραμμίζοντας ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Επανέλαβε ακόμη ότι από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα απονεμηθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.
«Επιδιώκεται ένα σύστημα και με τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι μπορεί να είναι βιώσιμο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Πυρά αντιπολίτευσης
Ότι επιστράτευσε «παραμύθια και μύθους» για να παραπλανήσει τον λαό ότι το Ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, απαριθμώντας 15 σημεία, που, κατά την εκτίμηση της αξιωματικής το αποδεικνύουν, όπως οι περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και την εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναφερόμενος δε στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου. που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάρυνε κατά 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Νομοσχέδιο «έκτρωμα» χαρακτήρισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό» νομοθέτημα που καταργεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, δεν εξασφαλίζει το μέλλον του ασφαλιστικού και τις συντάξεις των νέων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό «να χρειάζεται νέα επιδρομή».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας» «παρουσιάζοντας το κώνιο για νέκταρ και τις μειώσεις των συντάξεων σαν αυξήσεις». Μίλησε για «νομοσχέδιο - λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κάλεσε τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό ώστε να αποσυρθεί.
«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος είπε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές.
Με το μυαλό να βρίσκεται αυτή την ώρα στο «οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση» που «δίνει μια μεγάλη μάχη» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και υπερασπιζόμενος του σχεδίου νόμου, επισήμανε ότι η χώρα διάγει ιστορικές στιγμές.
Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής Μάριος Γεωργιάδης επισήμανε ιδιαιτέρως την επιβάρυνση που επέρχεται στην πραγματική οικονομία από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μιλώντας για «σκανδαλώδη τρόπο» που αυτό συμβαίνει στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στην πρόσθετη φορολόγηση, με υπέρογκη προκαταβολή φόρου, με εισφορές αλληλεγγύης αναλόγως του με του ύψους εισοδήματος, με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και σε μεσαία εισοδήματα. 
pronews.gr