Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Στην Κρήτη η μια απο τις 7 περίφημες ροζ παραλίες του πλανήτη !


Οι παραλίες με λευκή ψιλή άμμο κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις καθώς, σε συνδυασμό με τα τιρκουάζ νερά που σκάνε συνήθως πάνω της δημιουργούν ένα τοπίο εξωτικό και παραδεισένιο.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες πλαζ ανά τον κόσμο που όχι μόνο μαγεύουν αλλά και εκπλήσσουν.
Εκπλήσσουν λόγω του ιδιαίτερου χρώματος της άμμου τους. Μαύρη, κόκκινη, πράσινη αλλά και ροζ άμμος έχουν βρεθεί σε διάφορες παραλίες ανά τον κόσμο. Κάποιες από αυτές βρίσκονται και στην Ελλάδα, όπως αυτή της λιμνοθάλασσας του Μπάλου και του Ελαφονησίου στην Κρήτη με τη ροζ άμμο, που μια απόχρωση που έχει δημιουργηθεί λόγων των χιλιάδων σπασμένων κοχυλιών.
Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο, συγκεκριμένα, είναι κάποια μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Ο Μπάλος στην ουσία είναι μια λιμνοθάλασσα και βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Γραμβούσα, μόλις 56 χλμ. από τα Χανιά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε με καραβάκι από τον Κίσσαμο ή με αυτοκίνητο, αλλά από ένα πολύ κακό χωματόδρομο.
Οι υπόλοιπες έξι παραλίες του κόσμου στις οποίες υπάρχει ροζ άμμος είναι οι εξής:
1. Pink Beach, Komodo National Park – Ινδονησία
2. Pink Beach, Harbor Island, Μπαχάμες
3. Pink Beach, Βερμούδες
4. Pink Beach, Santa Cruz Island – Φιλιππίνες
5. Budelli Island, Σαρδηνία – Ιταλία
6. Bonaire, Dutch Caribbean Island, Καραϊβική
Πηγή: iefimerida.gr - http://www.any-news.gr