Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΝΤΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ



Καθώς η «σεμνή» διοργάνωση στο Ρίο βαίνει προς το τέλος της και οι πολυεθνικές ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν το νέο ταλεντάκι στο οποίο θα επενδύσουν, ας θυμηθούμε λίγο και την άλλη όψη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων διότι, όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης, η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει.


Μανιτάρια, οστρακοειδή, στρυχνίνη, μανδραγόρα (δηλητηριώδες φυτό) και διάφορα άλλα βότανα και μαντζούνια χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Η διαφορά είναι ότι τα τότε «αναβολικά» είχαν να κάνουν με τη φύση- Φυσική και όχι με τη Χημεία.



Οι επιτυχίες αξιοποιούνταν καταλλήλως και για πολιτικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλκιβιάδης. Νέος ωραίος και πλούσιος, συμμετείχε το 516 π.Χ με επτά τέθριππα άρματα στο γκλαμουράτο αγώνισμα της αρματοδρομίας και κέρδισε την ίδια μέρα τρία στεφάνια ελιάς ή μετάλλια αν προτιμάτε. Ανεπίδεκτος ως μαθητής του Σωκράτη, αποτυχημένος ως πολιτικός, πάνω απ’ όλα όμως κιμπάρης. Για να γιορτάσει το κατόρθωμά του έκανε το τραπέζι σε όλους τους Αθηναίους, θεατές των αγώνων. Την επόμενη χρονιά θέλοντας να πείσει τους συμπολίτες του να του αναθέσουν την αρχηγία για τη σικελική εκστρατεία επικαλέστηκε τις νίκες του για να αποδείξει τις ικανότητές του. Πράγμα που τελικά έκαναν με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.



Δωροδοκίες συναγωνιστών, μετεγγραφές από πόλη σε πόλη ( γιατί κάποιες πλήρωναν αδρά) πλαστοπροσωπίες και πολλά τέτοιου είδους τεχνάσματα επινοούσαν οι αθλητές για χάρη της δόξας και των άφθονων προνομίων τους. Οι Ελλανοδίκες βέβαια είχαν τα μάτια και τα’ αυτιά τους ανοιχτά. Σε όσους παρενέβαιναν τους κανονισμούς επέβαλλαν ή χρηματικό πρόστιμο ή την υποχρέωση να κατασκευάσουν αγάλματα, τους λεγόμενους Ζάνες, τα οποία τοποθετούσαν στην είσοδο του σταδίου και όπου αναγράφονταν το όνομα, το άθλημά τους το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν και η πόλη που εκπροσωπούσαν προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Τώρα αν λαδωνόντουσαν καμιά φορά, όπως από τον Φίλιππο τον Β της Μακεδονίας ή τον Νέρωνα, κοτζάμ αυτοκράτορα της Ρώμης, ε…. άνθρωποι ήταν κι αυτοί.
Μα το Δία, ήταν πολλά τα λεφτά
Φωτό: Αρχαία Ολυμπία, Τα βάθρα των αγαλμάτων που δυστυχώς δεν διασώθηκαν. Διασώθηκαν ωστόσο οι περιγραφές τους κυρίως από τον Παυσανία και άλλους ιστορικούς
Πηγη: pancreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: